A saját udvar nyújtotta előnyök – Használd és élvezd ki

2020. ápr. 07. Szűrös Ivett

A családi házak egyik legnagyobb előnye az az általában körbekerített kisebb-nagyobb telek, ahol életkortól függetlenül mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb otthoni kikapcsolódási lehetőséget. Az is igaz, hogy az idősebbek, a mozgásszervi betegségben szenvedők és az elfoglaltak számára teher is lehet egy nagy méretű porta, hiszen azt rendben is kell tartani, vagyis fizikai munkát, időt és egyes esetekben segítő egyén foglalkoztatását, így pénzt is igényel.

Mostanában azonban, amikor a koronavírus-járvány miatt mindenki, aki megteheti, otthon marad, talán több idő jut felfedezni a saját zöldfelület nyújtotta előnyöket mind a kikapcsolódás, mind pedig a munkálatok tekintetében is.

Természetesen az időjárás nagyban befolyásolja kültéri szabadidős terveinket, ám itt a tavasz, és reméljünk, hogy az április nem lesz olyan szeszélyes hónap.

Reggeli, ebéd vagy vacsora. Egy a nap bármely szakában elfogyasztott ital. Mindez jobban esik, ha az ember nyugodtan, a saját teraszán vagy kertjében ülve fogyaszthatja el.

Egyedül remek relaxációs hely, így nem csak a magány kedvelői, hanem a város, a világ zajától olykor-olykor elvonulni vágyók számára is megfelelő kikapcsolódási pont. Egy jó könyv, némi ital és rágcsálnivaló társaságában, hallgatva a madarak csicsergését el is feledkezhetünk a mindennapok gondjairól. Emellett baráti összejövetelek, ünnepnapok tartására is lehetőséget kínál, hiszen a saját udvar kiválóan alkalmas bográcsolásra, grillezésre.

Sok família vágya egy családi ház, ahol az utódoknak nem csupán a négy fal jelenti az otthont, hanem a hozzá tartozó kert is, ami a gyerekek számára rengeteg kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújthat. Játszhatnak, sátorozhatnak, medencézhetnek, de akár be is segíthetnek szüleiknek a kert körüli munkákba.

Mindezek mellett a saját telek arról is gondoskodik, hogy kellően fittek maradjunk. A szép és rendezett udvar ugyanis nem terem magától, azt megfelelően gondozni kell. A befüvesített rész mellett virágos- vagy veteményeskertet is művelhetünk, ami még több munkát igényel, mint az időközönkénti fűnyírás. Igaz, a gondos munka meghozza a gyümölcsét, és a látvány, valamint a learatott termés minden fáradságért kárpótolja a gazdát. Ugyancsak remek unaloműző lehet a kertben való festés, akár hobbi, akár lakásfelújítási célból történik.

A családi házak lakóinak számtalan lehetősége nyílik a szabadidő aktív és passzív eltöltésére, csak tudni kell használni és kiélvezni a saját zöldfelület nyújtotta előnyöket.