A nyugodt hálószoba titka

2021. júl. 15. Lebán Csenge

Az alvás fontos. Minősége nagyban hozzájárul a napközbeni a produktivitáshoz és jó közérzethez. Éppen ezért, nem mindegy, hogy milyen körülmények közé hajtjuk le este a fejünket. Van, hogy a nem megfelelő hálószobai állapotok alvászavarhoz vagy rossz minőségű pihenéshez vezetnek.

Ha még lakásvásárlás előtt állunk, a szobaválasztáshoz fontos tudni azt, hogy hol helyezkedik el a tökéletes hálószoba. A legjobb, ha észak-kelet felé tájolt szobát választunk, hogy reggel besüssenek az első napsugarak. Lehetőleg ne az utca zaja felé nézzen az ablak, hanem a kert vagy erdő fele. Továbbá szerencsés, ha falai nem egyeznek a konyha és fürdőszoba falaival. De ha mégis, legalább az ágyunk ne annál a falnál helyezkedjen el.

Ha a lakáson belül kiválasztottuk a lehető legjobb helyet, gondoljunk a belső állapotokra is. A fal színe a legjobb, ha meleg árnyalatú, de nem túl élénk, mert az optikailag leszűkíti a teret. Jó választás lehet a barackszín, krémszín, kávészín, és az ezekhez hasonló árnyalatok. Az ágy legyen a szoba központja, hiszen ez az a hely, ahol a tényleges pihenés történik. Az ajtóval szembeni falhoz érdemes tolni a fejtámlát, de ne az ablak alá. Az onnan beszűrődő fény és zajok rossz hatással lehetnek az alvás minőségére. Az ajtóval se legyen teljesen szemben, és ha lehet, ne kerüljön az ágy elé semmilyen nagy szekrény. Ezek a teljes biztonságérzet kialakulásához szükséges lépések.

A hálószoba nem dolgozószoba. Ez fontos, hiszen akkor pihenhetünk nyugodtan, ha a fejünk nincs tele a munkával és stresszel. Ezért, ha van elég helyünk, legyen külön szobája az íróasztalnak és a dossziéknak. Ha erre nincs lehetőségünk, használjunk térelválasztó paravánt vagy függönyt. Ugyanezen okból kifolyólag tévé se kerüljön a hálószobába. Elalvás előtt nem is ajánlott tévézni vagy más elektronikus képernyőt nézni a kékfény-kibocsátás miatt, ami az alváshormon termelődését akadályozza.

A hálószoba nem kell, hogy túl nagy legyen, hiszen az ágyon és esetleg egy szekrényen kívül nincs más, aminek fontos lenne bent elférnie. Legfeljebb egy olvasósarkot alakítsunk ki, ha maradt még szabad terünk, mert az is a pihenést szolgálhatja adott esetben. Itt használhatunk erősebb olvasólámpát, ami a sarkot megfelelően bevilágítja, de a hálószoba többi részén jobb, ha csak gyenge fényforrásaink vannak, például sólámpa.

Ami még fontos, a hálónak nem szabad színektől zsúfoltnak lenni. A falszínek kiválasztása és a dolgozószoba kiszorítása is ezért fontos, de van még mire figyelnünk a nyugalom érdekében. A falak ne legyenek tele képekkel, festményekkel, bőven elég egy-két díszítőelem a falra, csak hogy ne legyen kopár. Lényeges az is, hogy nappalra a falhoz vagy függönyökhöz illő ágytakaróval fedjük le az ágyunkat, hogy letisztult rend alakuljon ki.

Ne feledkezzünk meg az illatokról sem. Az illatgyertya vagy füstölő is segíthet megfelelő hangulatot teremteni az alváshoz. A legjobb választás a levendula, hiszen nyugtató hatása hozzájárul az alvás minőségéhez. Majdnem annyira, mint a tökéletes matrac. A megfelelő matracnak nincs definíciója, mindenkinek magának kell kiválasztani azt, ami neki legjobban megfelel a pihentető alváshoz.

És végül pár tipp, ami segíthet elaludni: tartsunk napirendet lefekvésben (ugyanígy felékelésben is), lefekvés előtti órákban ne együnk zsíros ételeket és ne igyunk koffein tartalmú italokat, ne dohányozzunk, alakítsunk ki lefekvés előtti rutint (fogmosás, arcápolás). Ezek nagy eséllyel segítenek majd a nyugodt elalvásban.