A nagy tűzhely dilemma: kerámia főzőlap, vagy indukciós a jobb?

2021. nov. 08. Bálint Ildikó

Akár igazi konyhatündérek vagyunk, akár csak alkalmanként főzünk, a háztartásunkba akkor is szükséges valamilyen tűzhely. A kérdés csak az, hogy a gáztűzhely, a kerámia főzőlap vagy az indukciós főzőlap közül melyikre essen a választásunk és milyen szempontokat vehetünk figyelembe tűzhely kiválasztásakor?!

Hatékonyság

Az egyik elsődleges szempont a hatékonyság lehet. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi idő alatt készül el például az ebédünk. Ugyanis jelentős különbségek vannak a gáztűzhely-kerámia főzőlap, vagy a legújabb technológia, az indukciós főzőlap között.

Ha a számokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy egy gáztűzhely 30%-os hatásfokkal bír, míg egy indukciós tűzhely 80%-os hatásfokkal. Ez azért látványos és lényeges különbség.

Indukciós főzőlapnál nem kell arra várnod, hogy felmelegedjen (mint, ahogy a hűlésre sem), mert nincs hőtehetetlensége, így egyből olyan hőfokon melegít, ahogy szeretnéd.

Biztonság

A másik szempont, amely szintén az indukciós főzőlap előnye, hogy biztonságos a használata, se égő láng, se égető felülettől nem kell tartani, mert csak akkor melegszik fel, amikor edényt helyezünk rá, amint pedig levesszük az edényt róla, már szinte egyből ki is hűl, így nem kell tartani balesetveszélytől még gyerekek esetében sem.

Kényelem

Te takarítottál már gáztűzhelyet, kapargattál már pengével kerámia főzőlapot? Ha igen, akkor tudod milyen sziszifuszi és fárasztó munka tud lenni. Na ezt elfelejtheted, saját tapasztalatból mondom, hogy a főzés befejeztével egy szivaccsal fél pillanat alatt le tudod takarítani az indukciós főzőlapot. Ez annak köszönhető, hogy az étel nem ég rá.

Anyagiak

Nem lehet elmenni amellett a kérdés mellett, hogy melyik a számunkra megfizethető választás. Gáztűzhelyet és kerámia lapot már egészen olcsón betudunk szerezni, míg az indukciós főzőlapért még mindig nagyobb összeget kell fizetni.

A fogyasztást tekintve, napjainkban talán olcsóbb a gáztűzhely működtetetése, mint az árammal működő társaié. De, ha van napelemed, vagy tervezed a telepítését, akkor egyértelműen jobban megfogja érni.

Ami még az anyagiak részhez tartozik, az az, hogy ha régebbi edényeid vannak és azok nem indukciósak, akkor kénytelen leszel beruházni egy új edénykészletbe, mert a régiek nem lesznek kompatibilisek.

Honnan tudhatod, hogy indukciós-e egy edény? Mivel az indukció mágneses elven működik, ezért az edényeknek is mágnesesnek kell lenni. Próbáld ki az edényeidet, hogy tapad-e hozzájuk a mágnes vagy sem és akkor kiderül, hogy indukciós-e.

Mindenkinek magának kell mérlegelni, hogy milyen szempontok a fontosak számára, mint ahogy azt, hogy ezekre mennyit hajlandó áldozni. Egy biztos – amit saját tapasztalataim is alátámasztanak – az indukciós főzőlap egy áldás a rohanó háziasszonyok számára, rengeteg időt meg lehet vele spórolni, mind főzés közben, mind takarítás közben.