A lakásnak is vannak előnyei

2021. júl. 03. Szűrös Ivett

Az ingatlan adásvételi és bérleti szerződés aláírását nem szabad elkapkodni. Teljesen mindegy, hogy vásárolni vagy bérelni szeretne valaki, ám előtte alaposan tájékozódni kell.

A vevőknek/bérlőknek először is azt kell eldönteni, milyen típusú ingatlant szeretnének: lakás vagy családi ház? Azonban sokszor már ennek eldöntése is komoly dilemmát okoz, de akár családi vita tárgyát is képezheti. Nem mindegy például, hogy hány tagú a família, közel azonosak-e a családtagok igényei, vagy inkább merőben eltérőek, mik a korábbi tapasztalatok, de a sort lehetne még folytatni.

A korábbiakban már volt szó a kertes ház előnyeiről és hátrányairól, most nézzük meg, mi szól a lakás mellett.

Kisebb felújítási, fenntartási és karbantartási költség

Vegyünk egy 60 m2-es családi házat és egy ugyanekkora alapterületű lakást. Mindkettő teljes felújításra szorul. Megtörténik mind a lakás, mind a ház komplett belső tatarozása. Ennek költségei nagyjából azonosak lehetnek. (Bár azt hozzá kell tenni, hogy egy különálló kertes ingatlan esetében jóval nagyobb az esély rá, hogy a munkálatok közben valami hátráltató és a legtöbbször többletköltséget is okozó meglepetésre bukkan az ember.) A teljes belső felújítással el is készül a lakás. Ezzel szemben a családi háznál még a külső falakra, a tetőre és az ingatlant körülvevő kerítésre is kell költeni. De ehhez jöhetnek még egyéni igények szerinti munkálatok költségei, úgy mint például a kocsibeálló, az udvar térkövezése.

De nem csak egy lakás komplett felújítása kerül kevesebbe, hanem kisebb fenntartási költségekkel is lehet számolni. Ugyanis különösen a rossz energetikai besorolással rendelkező kertes házak több energiát igényelnek, így nehezebb őket felfűteni, ami megmutatkozik a fűtésszámlán, illetve kazán- vagy kályhahasználat esetén az egy fűtési szezon alatt szükséges fa- vagy szénmennyiségen.

A felújítási és fenntartási mellett a karbantartási költség is kisebb egy lakás esetében. Ennél ugyanis nem kell sem kerítést, sem tetőt vagy épp ereszcsatornát javítani.

Nincs kert => Több szabadidő

A lakás mellett szóló egyik legerősebb érv a kényelem. Bár bizonyos szempontból hátránynak tekinthető a kert hiánya, ám mivel nincs, így az olyan munkákkal sem kell bajlódni, mint például fűnyírás, gereblyézés vagy épp hólapátolás. Mert őszintén, azért kevés embernek van kedve csak azért korábban kelni, hogy még munka előtt eltakarítsa a havat az utcafronti járdáról… Vagy épp egy 40+ órás munkahét után, különösen a fizikai dolgozók másra sem vágynak, mint egy kis pihenésre, ám egy kertes háznál vannak feladatok, melyeket nem célszerű túl sokáig halogatni. Mert bizony nyáron a fű nem áll meg a növésben, ősszel pedig a lehullott levelek egyre csak gyűlnek…

Nagyobb biztonságérzetet nyújt

Egy lakásban általában csak egy bejárati ajtó van, ráadásul minél magasabban van az ingatlan, annál inkább elképzelhetetlen, hogy valaki venné a bátorságot és megpróbálna valamelyik ablakon keresztül bejutni. Emellett pedig a szomszédok közelsége is ad némi megnyugvást. Mindezek miatt egy lakásban jóval nagyobb biztonságban érzi magát az ember, ha egyedül marad otthon – különösen igaz ez az éjjelekre.

Könnyebben kiadható

Aki befektetési célból szeretne ingatlant vásárolni, annak talán érdemesebb az eladó lakások körül nézelődni. Ugyanis, mint ahogyan arról már szó volt, egy ilyen típusú ingatlan felújítása és karbantartása is pénztárcakímélőbb. Ráadásul a leendő bérlő(k)nek sem mindegy, hogy mennyi havi rezsi várható. De sokan kerti munkával sem szívesen bajlódnak, főleg akkor, ha nem a saját ingatlanjuk környékét szépítgetik, csak egy bérleményt.

Természetesen típustól függetlenül minden egyes ingatlannak megvannak a sajátos jellemzői, emellett pedig minden egyént és családot más motivál, amikor eladó vagy bérelhető objektumok után kutat. Ám kétségkívül mind a családi háznak, mind pedig a lakásnak vannak olyan előnyei és hátrányai, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.