A lakásbiztosítás, ami elengedhetetlen, hogy legyen

2022. jún. 22. Bálint Ildikó

A lakásunk, az otthonunk egy élet munkája, sokszor még hosszú-hosszú évekig kell fizetnünk a felvett lakáshitelek összegét. Ezért is nagyon fontos, hogy rendelkezzünk lakásbiztosítással, mert a baj bármikor és bárkivel könnyen megtörténhet.

A választék igen széles skálán mozog, sokszor eligazodni is nehéz közöttük. Vegyük sorra, hogy mi mindenre tudunk figyelni.

Mire figyelj, ha lakásbiztosítás kötés előtt állsz?

  • Van- e az otthonod környezetében veszélyeztető tényező (pl. ismétlődő vízkár, sorozatos bűncselekmények).
  • Társasházak esetén először annak kell utánajárni a közös képviselőnél, hogy van-e a háznak közös biztosítása, mert ha van és az érvényes minden házra, akkor nem szükséges külön kötnöd a sajátodra.
  • Kertes ház esetén át kell gondolni, hogy meddig szükséges terjednie a biztosításnak. pl. szükséges-e, hogy a kerti ingóságokra is érvényes legyen?
  • Számos kiegészítő elem választható, amellyel akár még az indukciós tűzhely lapjára is köthetsz biztosítást, ha az betörne véletlenül.

Itt gondold át alaposan, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyekért érdemes fizetned, hogy feleslegesen ne fizess semmiért.

Mindig tisztázd le pontosan, hogy miért fizetsz, mert különben az is lehet, hogy olyan is benne van a szerződésedben, amiről nem tudsz és emiatt nem fogsz adott helyzetben kártérítési igényt rá benyújtani.

Hogyan tudsz spórolni a lakásbiztosítás összegén?

Mint általában minden esetben, kedvezőbb összegre számíthatsz, ha egy összegben fizeted ki a díjat. Ha lehetőséged van, akkor rendezd évente egyben a díjat és így biztos, hogy valamennyi kedvezményben részesülsz.

Akkor is számíthatsz kedvezményre, ha olyan biztosítónál kötsz szerződést, ahol egyébként is van már meglévő szerződésed. Hálájuk jeléül néhány százalékos kedvezményre lehet, hogy jogosult leszel.

Előfordult már veled, hogy elfelejtkeztél befizetni vagy elutalni egy csekket időben? Akkor a biztosításra figyelj különösen, mert ha nem rendezed időben, akár ki is csúszhatsz a kártérítésből, mert nem lesz érvényes a biztosító kockázatviselési kötelezettsége.

Évente vizsgáld felül milyen lehetőségeid vannak!

A lakásbiztosítás nem olyan, hogy egyszer megkötöd és akkor évekig semmi dolgod nincs, minthogy fizeted az aktuális díjakat. Egyrészről a saját életedben is állhatnak be változások, ami miatt újragondolni szükséges, másrészről pedig érdemes a piaci kínálattal tisztában lenni és ha jobb ajánlatot kapsz egy másik biztosítótól, akkor arra lecsapni.

Ehhez ma már szuper kalkulátorok állnak rendelkezésére, csak észnél kell lenni.

Ne hagyjuk veszni több évtizedes munkánk gyümölcsét, még ha elsőre rosszul is hangzik, hogy évente átlagosan 30-50ezer forintos díjat ki kell fizetnünk. Ha bizonytalanok vagyunk afelől, hogy milyen lehetőségeink vannak és mivel járunk a legjobban, akkor a legjobb, ha konzultálunk egy tanácsadóval, aki személyre szabott ajánlatot fog nekünk adni, figyelembe véve minden igényünket és ingóságunkat.