A kertes háznak számtalan előnye van

2021. jún. 01. Szűrös Ivett

Egy kertes ház sokak álma. És nem véletlenül. Egy ilyen ingatlannak ugyanis számos előnye van. Most nézzünk meg ezek közül néhányat.

Nagyobb privát szférát biztosít

Nincs közvetlen „falszomszéd”, sem alattad vagy fölötted lakó, aki különféle zajhatásokkal zavarná a pihenést. Emellett hallgatózó szomszédoktól sem kell tartani, így az ember nyugodtan, suttogás nélkül beszélhet bizalmas dolgokról az otthonában.

Kialakítható saját veteményes és/vagy virágoskert

A telek méretétől és az ott lakók igényeitől függően ki lehet alakítani veteményest, ahol az ember maga termesztheti meg a különféle zöldségeket. A motivációk eltérőek lehetnek. Van, aki úgy gondolja, hogy a saját maga által termesztett zöldségek egészségesebbek, míg más a szabadidő hasznosabb eltöltése miatt létesít konyhakertet, de spórolási szándék is állhat a háttérben. Mielőtt azonban egy teljesen laikus belefogna ilyesmibe, nem árt előtte alaposan tájékozódni, különféle szakcikkeket elolvasni, valamint nála tapasztaltabbak gyakorlati tanácsait kikérni. Ugyanez igaz a gyümölcsfák telepítésére és gondozására is.

Aki nem akar saját veteményest, de szabadidejében szívesen kertészkedik, az egy kisebb-nagyobb virágoskertet is kialakíthat az udvaron.

Tartható haszonállat és házi kedvenc

Sokan azért költöznek kertes házba, mert szeretnének haszonállatokat és/vagy házi kedvenceket tartani. Bár utóbbiakat, mint például kutyákat vagy macskákat lakásokban is tartanak, ám egy olyan ingatlanban, amelyhez kert is tartozik, kétségkívül nagyobb mozgástere van ezeknek az állatoknak. Kedvük szerint szaladgálhatnak az udvaron, nem kell arra várniuk, hogy a gazdi elviszi őket sétálni.

Arra azonban figyelni kell, hogy akár haszonállatokat, akár házi kedvenceket tart az ember, de legyen kialakítva a számukra olyan „lakótér” (ól, gazdasági épület, stb.), ami véd az időjárás viszontagságaitól, illetve rendszeresen takarítva van. Emellett pedig az ingatlan körüli kerítésnek olyannak kell lenni, ami megakadályozza, hogy az állatok el tudjanak szökni.

Szórakozásra és pihenésre is alkalmas a saját kert

A saját kert kiváló helyszíne lehet a különféle családi és baráti összejöveteleknek. Szalonnasütögetés, bográcsozás, grillezés, medencés party – kinek, mihez van kedve. De az ember napozhat, olvasgathat, alkothat is a saját kertben.

Saját játszótere lehet a gyerekeknek

Egy udvar már önmagában is öröm a gyermekek számára. Ám egy kis munkával és anyagi ráfordítással, akár saját játszótere is lehet a kicsiknek. Ha a pénztárca engedi, akkor libikókát, hintát, homokozót vagy egyéb szabadtéri játékot is be lehet szerezi. De ha van egy ügyes kezű apuka, anyuka, rokon vagy barát, akár ő is elkészítheti ezeket.

Az unalom ismeretlen fogalom

Míg sok lakásban lakó panaszkodik, hogy szabadidejében gyakran unatkozik, addig egy kertes házban élő számára ez elképzelhetetlen. Egy ilyen ingatlanban és körülötte ugyanis mindig van mit csinálni, még akkor is, ha nincs sem veteményes, sem virágoskert. Nyáron ott a fűnyírás, ősszel a gereblyézés, télen pedig a hólapátolás. Emellett pedig a ház külső és belső karbantartását sem szabad elhanyagolni. Vannak munkálatok (pl. tetőjavítás), melyekhez jobb, ha szakembert hívunk, de például egy egyszerű fal- vagy kerítésfestést kellő idő és vállalkozó szellem birtokában bárki meg tud csinálni.

Bővíthető – igény és lehetőség szerint

Amennyiben a telek beépíthetősége azt lehetővé teszi, úgy a meglévő házat akár bővíteni is lehet. Ezen különösen azoknak a családoknak érdemes elgondolkodni, melyeknél akár kényszerűségből, akár egyéb okból több generáció él együtt, és ahol ez az együttélés előreláthatólag hosszabb távra szól.

A kertes ház kétségkívül igen vonzó lakhatási forma, különösen a nyugalmat kedvelők és a gyermekes családok számára. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy az előnyök mellett hátrányai is lehetnek, ezért minden esetben jól át kell gondolni, mielőtt valaki rászánja magát ilyen jellegű ingatlan vásárlására.