A kertes háznak nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak

2021. jún. 08. Szűrös Ivett

Az ingatlanvásárlás komoly döntés, melyet nem szabad elkapkodni. Épp ezért érdemes jól átgondolni, milyen érvek és ellenérvek szólnak az ingatlanok egyes típusai mellett és ellen.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a kertes házak előnyeivel, most nézzük meg, milyen hátrányai lehetnek egy ilyen ingatlannak.

Többe kerül fenntartani

Természetesen számos tényezőtől függ, hogy mennyi az átlag rezsi egy ingatlanban, legyen szó kertes otthonról vagy lakásról. Ám elmondható, hogy egy különálló családi ház fenntartása általában többe kerül, és ez elsősorban a fűtés miatt van. Főként a régebbi, még felújítás (szigetelés, nyílászárócsere, stb.) előtt álló ingatlanokat nehéz felfűteni, különösen azt elérni, hogy minden helyiségben nagyjából hasonlóan kellemes hőmérséklet legyen a hideg téli napokon. Egy kertes házat ugyanis nem fűtenek körbe a szomszédok, ráadásul az időjárás viszontagságainak is jobban ki van téve. De egy ilyen ingatlanban nem csak a magasabb rezsivel kell számolni, hanem a külső karbantartási munkálatok költségeivel is.

Több karbantartást igényel

Míg egy lakásban csak a belső, addig egy kertes háznál a külső-belső karbantartási munkálatokkal is foglalkoznia kell a tulajdonos(ok)nak. Például meghatározott időközönként, de különösen egy-egy hevesebb vihar vagy zivatar után javasolt ellenőrizni a tető állapotát, és szükség esetén elvégez(tet)ni a javításokat. De az épület állagmegóvása érdekében a csapadékvíz akadálytalan lefolyását is biztosítani kell. Akárcsak a tető, úgy az ereszcsatornák állapotának rendszeres ellenőrzése is fontos. Főként, ha nagyobb fák vannak az épület körül, könnyen előfordulhat, hogy a lehulló levelek és ágdarabok az ereszben landolnak, ott összegyűlve pedig egy idő után akadályozhatják a csapadékvíz lefolyását. De a telek körüli kerítés karbantartását sem szabad elhanyagolni. Ez nem csak az állagmegóvás miatt fontos, de azért is, hogy a saját jószágok és/vagy házi kedvencek ne tudjanak elszökni, illetve mások állatai se jelenjenek meg lépten-nyomon az ingatlan területén. Emellett pedig egy kellően magas és erős kerítés nagyobb biztonságérzetet is nyújt az illetéktelen behatolók ellen.

Mindig van mit csinálni

Egy kertes háznál sohasem unatkozik az ember. Ha épp nem valami épület karbantartási vagy felújítási munkálat zajlik, akkor akad egyéb tennivaló a telken: nyáron fűnyírás, ősszel a lehullott levelek gereblyézése, télen hólapátolás. Természetesen ezek csak a legalapvetőbb feladatok. Akinek veteményese vagy virágoskertje is van, annak sokkal több a teendője. Nem beszélve arról, ha valaki haszonállatokat is tart. Mindez persze lehet előny is, de csak azoknak, akik szívesen végeznek ház körüli munkákat, mert mondjuk kikapcsolódásként élik meg a munkahely sokszor stresszes légköre után. Ám a kertes otthon semmiképpen sem ajánlott olyannak, akinek nem fűlik a foga az ilyen feladatokhoz, és azt sem engedheti meg magának, hogy valaki mással végeztesse el az adódó teendőket.

Több lehet az ingázással töltött idő

Természetesen vannak kifejezetten jó helyen fekvő kertes házak is. Ám ha például egy kisebb faluban lakik valaki, akkor kétségkívül többet kell utaznia ahhoz, hogy beérjen a városi munkahelyére, vagy épp igénybe vegyen egy olyan szolgáltatást, amely a lakóhely szerinti településen nem elérhető.

Kisebb biztonságérzetet nyújt

Egy különálló, nagy családi házban azért jóval gyakoribb, hogy az embert elfogja a félelem érzése. Főleg akkor, ha egyedül tartózkodik egy ilyen ingatlanban és közben különös zajokat hall. Talán nem véletlen, hogy a horrorfilmek java részét családi házakban forgatják…

Természetesen nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, ha valaki néhány órára egyedül marad egy ilyen ingatlanban. Ám az kétségtelen, hogy egy „falszomszédokkal” körülvett lakásban azért nagyobb biztonságban érzi magát az ember, mint egy különálló családi házban.

Bár a kertes ház sokak álma, nem való mindenkinek. Épp ezért jól át kell gondolni, mielőtt valaki ilyen típusú ingatlan vásárlása mellett dönt.