
2021. ápr. 25. Fodor Andrea
Aki kedveli a borokat tudja, hogy a borospincékben tárolt nedűknek nincs párja. Azonban csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy saját borospincével büszkélkedjenek. Aki szeretné megadni a bornak azt a törődést, amivel egy borászatban is bánnak vele, annak ajánlott egy borhűtő beszerzése.
A borhűtő manapság már nem kifejezetten úri kiváltság, aki igényes az általa elfogyasztásra szánt borok minőségére, annak szüksége lehet egy ilyen szerkezetre. A termékválaszték igazán széles, az egészen olcsó és kisméretű változatoktól az éttermeket is kiszolgáló, vagy komoly borgyűjteménnyel rendelkezők igényeit is ki tudják elégíteni a kereskedők.
A borok fogyasztásának íratlan szabályait ugyan sokan ismerik, de a tárolására vonatkozó ajánlásokkal már sokkal kevesebben vannak tisztában. Azonban a különféle borfajták igen érzékenyek a hőmérsékletre, rázkódásra, páratartalomra, melyek mind nagyban befolyásolhatják azok élvezeti értékét. Ha egy fehérbort túlhűtenek, eltűnik az íze, a vörösbornak pedig elvész a testessége, aromája. Amennyiben nem elég hidegek, akkor pedig elvesznek az egyedi ízek, jellegtelenné válhat a bor és csak a savasságát lehet majd érezni. Aki igazán szeretné élvezni egy-egy különleges bor egyedi ízvilágát, annak a tárolásra is ugyanakkora figyelmet kell szentelnie, mint a borválasztásra.

A borhűtőket arra találták ki, hogy ideális körülményeket teremtsenek a borok tárolására. Sokféle méretben és különböző extrákkal felszerelt darabok közül választhatunk – leginkább az igényeinkhez igazodva. Vannak szabadon álló és beépíthető borhűtők is, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb készüléket választhassa. A választás főbb szempontjai a következők lehetnek:
- a borhűtő kapacitása (hány palack tárolását szeretnénk megoldani)
- szabadon álló, vagy beépíthető legyen (hol szeretnénk elhelyezni a hűtőt)
- egycellás, vagy többcellás készüléket keresünk (a különböző cellákban különböző hőmérsékletet tudunk beállítani, így többféle ital tárolására is alkalmas lehet)
- polcok anyaga (fém=olcsóbb, fa=drágább, szebb)
- energetikai besorolás, zajszint (mennyi áramot fogyaszt és mennyire hangos)
- világítás, vezérlés, extrák (hol helyezkedik el a vezérlőpanel, milyen megvilágítást szeretnénk)
Csakúgy, mint a valódi borászatokban, a borhűtőben is fontos a megfelelő, körülbelül 75%-os páratartalom fenntartása. Az ennél alacsonyabb páratartalom kiszáríthatja a parafadugót, ez pedig a bor megsavanyodásához vezethet. Ellenkező esetben pedig, a hosszan tartó magas páratartalom mellett fennáll a parafa penészesedésének veszélye.
A borhűtő ideális hőmérséklete a borfajták szerint
Pezsgő | 4–6 °C |
Édes fehér | 7–9 °C |
Száraz fehér | 9–11 °C |
Fiatal vörös | 14–16 °C |
Érlelt vörös | 16–18 °C |
Láthatjuk tehát, hogy a borok tárolása nem kis feladat, igen komoly odafigyelést igényel. Ha igazi borkedvelők vagyunk, akkor egy borhűtő készülék segítségével megoldható, hogy megfelelő minőségben tudjuk tárolni borainkat.