A bornak borhűtő jár

2021. ápr. 25. Fodor Andrea

Aki kedveli a borokat tudja, hogy a borospincékben tárolt nedűknek nincs párja. Azonban csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy saját borospincével büszkélkedjenek. Aki szeretné megadni a bornak azt a törődést, amivel egy borászatban is bánnak vele, annak ajánlott egy borhűtő beszerzése.

A borhűtő manapság már nem kifejezetten úri kiváltság, aki igényes az általa elfogyasztásra szánt borok minőségére, annak szüksége lehet egy ilyen szerkezetre. A termékválaszték igazán széles, az egészen olcsó és kisméretű változatoktól az éttermeket is kiszolgáló, vagy komoly borgyűjteménnyel rendelkezők igényeit is ki tudják elégíteni a kereskedők.

A borok fogyasztásának íratlan szabályait ugyan sokan ismerik, de a tárolására vonatkozó ajánlásokkal már sokkal kevesebben vannak tisztában. Azonban a különféle borfajták igen érzékenyek a hőmérsékletre, rázkódásra, páratartalomra, melyek mind nagyban befolyásolhatják azok élvezeti értékét. Ha egy fehérbort túlhűtenek, eltűnik az íze, a vörösbornak pedig elvész a testessége, aromája. Amennyiben nem elég hidegek, akkor pedig elvesznek az egyedi ízek, jellegtelenné válhat a bor és csak a savasságát lehet majd érezni. Aki igazán szeretné élvezni egy-egy különleges bor egyedi ízvilágát, annak a tárolásra is ugyanakkora figyelmet kell szentelnie, mint a borválasztásra.

A borhűtőket arra találták ki, hogy ideális körülményeket teremtsenek a borok tárolására. Sokféle méretben és különböző extrákkal felszerelt darabok közül választhatunk – leginkább az igényeinkhez igazodva. Vannak szabadon álló és beépíthető borhűtők is, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb készüléket választhassa. A választás főbb szempontjai a következők lehetnek:

  • a borhűtő kapacitása (hány palack tárolását szeretnénk megoldani)
  • szabadon álló, vagy beépíthető legyen (hol szeretnénk elhelyezni a hűtőt)
  • egycellás, vagy többcellás készüléket keresünk (a különböző cellákban különböző hőmérsékletet tudunk beállítani, így többféle ital tárolására is alkalmas lehet)
  • polcok anyaga (fém=olcsóbb, fa=drágább, szebb)
  • energetikai besorolás, zajszint (mennyi áramot fogyaszt és mennyire hangos)
  • világítás, vezérlés, extrák (hol helyezkedik el a vezérlőpanel, milyen megvilágítást szeretnénk)

Csakúgy, mint a valódi borászatokban, a borhűtőben is fontos a megfelelő, körülbelül 75%-os páratartalom fenntartása. Az ennél alacsonyabb páratartalom kiszáríthatja a parafadugót, ez pedig a bor megsavanyodásához vezethet. Ellenkező esetben pedig, a hosszan tartó magas páratartalom mellett fennáll a parafa penészesedésének veszélye.

A borhűtő ideális hőmérséklete a borfajták szerint

Pezsgő4–6 °C
Édes fehér7–9 °C
Száraz fehér9–11 °C
Fiatal vörös14–16 °C
Érlelt vörös16–18 °C


Láthatjuk tehát, hogy a borok tárolása nem kis feladat, igen komoly odafigyelést igényel. Ha igazi borkedvelők vagyunk, akkor egy borhűtő készülék segítségével megoldható, hogy megfelelő minőségben tudjuk tárolni borainkat.