3 tipp, hogy zökkenőmentes legyen a szabadban sütögetés

2021. aug. 04. Bálint Ildikó

Szinte érzed a szádban azt az ínycsiklandóan finom ízt, amit csak a szabadban sütött hús nyújthat? Csak az tudja mennyivel finomabb a szabadban sült hús, aki már kóstolta. Még az olykor rászálló pernye darabka sem szegheti a kedvét annak, aki egyszer megkóstolta.

Ha te is szeretsz, vagy szeretnél hódolni a szabadban való sütés-főzésnek, akkor néhány praktikus tanácsot fogadj meg, hogy minden jól süljön el (na meg persze jól is süljön meg).

A higiéniás szabályok fokozott betartása

Nem szükséges fertőtlenítőszerrel átsúrolni mindent magunk körül a szabadban, de figyeljünk arra, hogy akár legyektől, akár egyéb állatoktól távol tartsuk mind az eszközeinket, mind az alapanyagokat. Egy kisebb ételfertőzés, vagy ételmérgezés is hosszú ideig el tudja venni a kedvünket a szabadban történő főzéstől. Az alapanyagok esetében külön figyeljünk a hűtésre, különösen nagy melegben ne tartsuk sokáig a tűző napon.

Sajnos pillanatok alatt baj tudja érni akár a húsokat, akár a zöldségeket, amiket előkészítettünk. Ha nem áll rendelkezésre hűtő, akkor legyen hűtőtáskánk jégakkuval, ami pótolhatja. A maradék ennivalót is érdemes visszatenni bele, hogy még később is fogyasztható legyen.

A tűz nem játék

Jó esetben gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a tűzzel nem szabad játszani. Ezt érdemes észben tartani, akkor is, ha a szabadban sütünk-főzünk. Legyünk kint akár a természetben, akár csak a kertünkben, mindig gondoskodjunk a tűz kioltásáról. Inkább kétszer ellenőrizzük le, mint egyszer sem és ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet. Különösen nyáron, egy kóbor szikra is le tud égetni egy erdőt, így nem játék.

Még arra is érdemes figyelni, hogy nincs-e tűzgyújtási tilalom. Ha nagy szárazság van, akkor akár el is rendelhetik, ahogy nemegyszer megtörtént már az elmúlt években.

Legyen oltóeszköz a közelben, a legjobb, ha poroltó is rendelkezésre áll. Ne felejtsük el, az időjárás is szeszélyes, így elég egy kósza széllökés és a tűz már terjedhet is.

Gázpalack használata

Ha gázpalack segítségével állunk neki főzni, akkor arra külön szabályok érvényesek. A szabályok szerint csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket használhatunk, amelyeket szakboltokban tudunk beszerezni. Ugyanez vonatkozik a nyomáscsökkentő használatára is. Használat után mindig zárjuk el a palackot, melynek cseréje is csak megbízható helyen történjen.

Vigyázzunk a természetre, hogy még sokáig tudjunk a szabadban tevékenykedni, soha ne hagyjunk szemetet magunk után.

Gondoljunk a kisebb állatokra, akik esetleg majd odatévednek és veszélybe sodródhatnak az utánunk ottmaradt szemét miatt. A legjobb, ha viszünk magunkkal egy kukazsákot és abba minden hulladékot belegyűjtünk, hogy majd később kidobhassuk.