Végre itt a tavasz! Akiknek a jó idő megkönnyebbülést hoz

2020. márc. 01. Szűrös Ivett

A tél egy tipikusan olyan évszak, amit valaki vagy szeret, vagy nem. A nappalok ilyenkor a legrövidebbek és az időjárás a leghidegebb, emiatt bizony sokan várják ennek az időszaknak a végét. Hazánkban a meteorológiai tavaszkezdet március elseje, a csillagászati pedig huszonegyedike.

A klímaváltozás miatt a telek évről évre enyhébbek, aminek bizony megvannak a maga következményei is, problémákat okozva többet között a mezőgazdaságban, ugyanis bizonyos kórokozók egyszerűen áttelelhetnek. Másrészről viszont vannak, akik kifejezetten örülnek a szokatlanul jó időjárásnak, a korai tavasznak.

A téli fűtés és az ezzel együtt járó költségek kigazdálkodása még a középosztály számára is gyakorta fejfájást okoz, nem is beszélve a szegényebb rétegekről, akiknek sokszor ennivalóra sem futja. A statisztikákból sok minden kiderül, ám azok csupán számok, melyek nem képesek visszaadni a valóság igazi arcát. A szerény anyagi körülmények között élő családok helyzete a tél beköszöntével még rosszabbá válik. Sokaknak gondot okoz a számlák befizetése, valamint az egészséges és elégséges táplálkozás, így a fűtést a lehetőségeikhez képest oldják meg – ha sikerül. Akinek adottak a körülmények, és ki tudja gazdálkodni, az választhatja a kényelmesebb, és egyébként nem is feltétlenül drágább megoldást, vagyis a gázfűtést. Az alacsonyabb társadalmi rétegekben ez persze luxusnak számít. Sok családnál, ha korábban rendelkezésre is állt ez a fűtési megoldás, rendezetlen számlák miatt a szolgáltató lekapcsolta a gázt, vagy éppen a villanyt. Ilyenkor marad a feltöltőkártyás lehetőség, természetesen csak bizonyos feltételek teljesítése mellett. A fűtési időszakot igyekeznek valahogy kiböjtölni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyetlen helyiséget fűtenek be, ahol a család apraja-nagyja kénytelen a téli időszakban tartózkodni. A szegények kályhával, kandallóval, PB gázos sziesztával, – áramszolgáltatás elérése esetén – elektromos hősugárzókkal igyekeznek átvészelni a leghidegebb napokat. Sajnos, a pénzhiány miatt gyakorta elfordul, hogy a fűtési berendezések és a kémények nem megfelelő állapotúak. Emellett igen nagy problémát jelent, hogy sokan nem tudnak elegendő mennyiségű fát vagy szenet venni, így jóformán minden éghetőt (pl. háztartási hulladékot, ruhákat, vegyszeres kannákat) eltüzelnek, még akkor is, ha az a környezetre és az emberekre is káros hatással van.

Az enyhe tél, valamint a korai tavasz sokak számára megkönnyebbülést hoz – az egyre fenyegetőbb klímaválság ellenére is.