Védd értékeid a tolvajok ellen – házon kívül is

2021. febr. 10. Szűrös Ivett

Nemcsak otthonunk válhat betörés célpontjává. A különféle rendezvényeken, de utazás, várakozás, vagy akár vásárlás közben is szemet vethetnek a tolvajok az éppen nálunk lévő értékekre.

Következzen most néhány hasznos tanács vagyontárgyaink védelme érdekében.

  • Először is egy általános szabály: Bárhol is vagy, mindig tartsd szemmel a nálad lévő értékeket. Forgalmas helyeken, tömegben és tömegközlekedési eszközökön különösen ajánlott a szokásosnál is jobban résen lenni.
  • Válassz jól táskát. Az aktuális divat és a saját ízlésünk mellett a minél nagyobb biztonság is játsszon szerepet a mindenkori táskaválasztásunknál. Ezért inkább olyan darabot vásároljunk, amely kívül-belül egyaránt zárható részekkel, illetve kellően jól rögzített, erős pánttal rendelkezik.
  • Nehezen hozzáférhető helyen tartsd az éppen nálad lévő értékeidet. Sokan hajlamosak rá, hogy a pénztárcájukat vagy a telefonjukat egyszerűen a farzsebükbe tegyék. (És nem, nem csak a tinédzserekre jellemző!) Ha ilyet látok, a legszívesebben rászólnék az illetőre, hiszen ez a zsebtolvajok számára egyenesen „felhívás keringőre”. Az olyan dolgokat, mint például papír zsebkendő vagy toll persze tarthatjuk könnyen hozzáférhető helyeken, de az értékeket (telefon, pénztárca, stb.) mindig ajánlott belső zsebben és/vagy táska zárható részeiben elhelyezni. A „tolvajveszélyre” tehát már pakolásnál érdemes gondolni.
  • Ne egy helyen tárold az értékeidet. A telefont, pénztárcát és az egyéb értékes dolgokat javasolt külön-külön a táska egy-egy zárható, nehezen hozzáférhető részébe elhelyezni.
  • A táskádat, kabátodat soha ne hagyd őrizetlenül.Az értékeket még egy perce sem szabad csak úgy egyszerűen otthagyni valahol (pl. váróteremben, tömegközlekedési eszközön). Mindig, mindent vigyél magaddal, akkor is, ha csupán a közelben lévő mosdóba mész. Kivéve persze, ha épp van veled egy rokon/barát/jó ismerős, akire rá tudod bízni a holmidat. A táskát váróteremben vagy tömegközlekedési eszközön ülve ajánlott két kézzel az ölben fogni; ha pedig állunk vagy sétálunk, akkor tartsuk szorosan magunk mellett/előtt.
  • Használj hozzáférési kódokat a telefonodhoz.
  • Állíts be a bankkártyádhoz limitet.
  • Túl sok készpénzt ne tarts magadnál.
  • Ne viselj nagy értékű ékszert, órát.

Érdemes megfogadni a fenti tanácsokat, hiszen minél jobban odafigyelünk vagyontárgyainkra, annál inkább megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

A rendőrség is igyekszik időről időre különféle kampányeszközökön (pl. plakátokon, szórólapokon) keresztül felhívni az állampolgárok figyelmét értékeik megóvására.