A tetoválás – Valaki elzárkózik, mások az egész testüket televarratják

2020. márc. 10. Szűrös Ivett

Tetoválás. Valaki kifejezetten elzárkózik előle, míg mások szinte az egész testüket televarratják különféle motívumokkal, és persze vannak, akik csak egy-egy különleges jelentéssel bíró tetkót viselnek magukon.

A tetoválás története régire nyúlik vissza. Az 1991-ben, az Alpokban talált több, mint 5000 éves gleccsermúmia (Ötzi) testén találhatóak a legrégebbi ismert emberi tetoválások, melyek szénporból készültek, s valószínűleg gyógyító céllal. A történelem folyamán a különböző népeknél más-más jelentősége volt a tetoválásoknak, de még ma is vannak olyan törzsek, melyeknél a testvarrás bizonyos jelentéssel bír.

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még megbámultak egy tetoválást viselő embert, manapság az sem kelt nagy feltűnést, ha valaki tetőtől talpig televarrt. Sokan gondolják úgy, hogy valamilyen mintát, ábrát, nevet vagy motívumot magukra szeretnének tetováltatni. Emellett igen népszerűek az úgynevezett sminktetoválások is, mint például az ajak- és a szemöldöktetoválás, vagy az egyes esztétikai hibák korrigálása. Mielőtt azonban valaki a tetoválás mellett dönt, érdemes körültekintőnek lenni, ne az ár legyen a legfontosabb, sokkal inkább a készítő hozzáértése, valamint a szalonban uralkodó higiéniai körülmények. Érdemes tehát tájékozódni, megnézni a referencia munkákat, elolvasni az ajánlásokat, véleményeket.

Biztosan sokan ismerik a Szökés című sorozatot, melynek főszereplője szándékosan börtönbe juttatja magát, hogy kiszabadítsa onnan az ártatlanul elítélt bátyját. Előtte még magára tetováltatja a hosszú hónapokon keresztül gondosan kidolgozott szökési tervét és annak útvonalát. Hogy ez a valóságban is működne? Nem valószínű. Igaz, hogy a főhős nagy hasznát vette a tetkóknak, ám a sorozatban sok minden a véletlenen, a forgatókönyvírók fantáziáján múlt, így pusztán ennyi nem lenne elég egy sikeres szökéshez, bármennyire zseniális is az alapgondolat.

A tetoválás kétségkívül legnagyobb érdeme, hogy olykor akár életet is menthet. Egyre több érintett varrattatja magára a diabéteszben szenvedők jelét. Ez rendkívül hasznos, hiszen ha egy cukorbeteg rosszul lesz a nyílt utcán, a tetoválásnak köszönhetően valószínűsíthető, mi lehet ennek az oka. Sajnos, az emberi közöny határtalan, és sokszor előfordul, hogy segítségnyújtás nélkül mennek el földön fekvő mellett, azt gondolva, biztosan részeg. A jól látható helyen, elsősorban a csuklón lévő diabétesz tetoválásnak köszönhetően az ilyen esetek száma csökkenhet.

Bármilyen okból is szeretne valaki tetoválást, érdemes előtte alaposan fontolóra venni, tényleg élete végéig magán akarja-e viselni a kiválasztott mintát. Igaz, manapság már lehetséges a tetoválások elhalványítása, eltávolítása is, azonban erre már csak a legvégső esetben szánja rá magát az ember, még akkor is, ha a modern lézeres technológiának köszönhetően az eljárás hegmentes.