Utazás biztosítás nélkül? Soha!

2022. jún. 29. Diós Anita

Ha utazásról van szó, egy dolgon biztosan nem érdemes spórolni – ez pedig az utasbiztosítás! Az sem mindegy, hogy milyen biztosítást választunk, hiszen jó, ha nem egy váratlan helyzetben kell azon törnünk a fejünket, hogy valójában mire is számíthatunk…

Álmaink nyaralását tervezgetve aligha szerepel az első gondolataink között egy esetleges sportbaleset, káreset vagy megbetegedés, azonban e tekintetben sem árt előrelátónak lenni. Még ha kicsi is az esélye egy-egy ilyen sajnálatos fejleménynek, azért nem zárható ki teljességgel, és a bajban nagy segítséget tud jelenteni, ha még az indulás előtt megfelelő biztosítást kötöttünk.

Nemcsak a külföldi, de a belföldi utak előtt is érdemes lehet választani egy megfelelő biztosítási csomagot, hiszen a baj akkor is bekövetkezhet, ha nem megyünk messzire. Igen gyakran fordulnak elő például olyan megbetegedések és egészségügyi problémák, mint a gyomorrontás, a napszúrás, a kisebb balesetek nyomán pedig például a csonttörések, amelyek esetében felmerülhetnek bizonyos költségek. Akadnak olyan biztosítók, akik ilyen esetekben is gyors segítséget tudnak nyújtani, így az egészségügyi, betegszállítási és hasonló költségek lényegében azonnal rendezhetőek anélkül, hogy azok miatt az ügyfeleknek aggódniuk kellene.

Amennyiben valóban semmi miatt nem akarunk aggódni a nyaralás alatt, választhatunk olyan utasbiztosítást is, amely az otthon esetlegesen bekövetkező káreseteknél nyújt segítséget, vagy amelynek keretében a kisebb közúti balesetek, elhagyott és elveszett okmányok problémája válik könnyebben orvosolhatóvá.

Fontos továbbá, hogy aki valamilyen extrém sportnak minősülő tevékenységben leli örömét, előzőleg megbizonyosodjon arról, hogy az általa választott utasbiztosítás fedezete az ilyen sportok űzésekor bekövetkező balesetekre kiterjed-e, vagy sem. Előfordulhat, hogy külön díj ellenében vállalják csak ezeknek a kockázatosabbnak minősülő tevékenységeknek a biztosítását. Biztosítási szempontból ilyen, magasabb kockázatú tevékenység lehet például a hegymászás, bizonyos vízi sportok, illetve akár a búvárkodás is, de természetesen más tevékenységek esetében is érdemes érdeklődni már előre a biztosítónál, hogy egy váratlan helyzet esetén ne kelljen idegeskedni, vagy, ami még rosszabb, hoppon maradni.

Az utasbiztosításokat böngészve nem csak azok díját kell figyelni – bár csábító lehet az olcsóbb megoldást választani –, hanem azt is, hogy milyen helyzetekre terjed ki azok fedezete. Akadnak például olyan csomagok, amelyek tartalmaznak felelősségbiztosítást, jogvédelem-biztosítást, de akár még gépjármű-biztosítást is. Attól függően, hogy ezekre szükségünk van-e, megérheti egy ilyen, teljesebb körű biztosítást kötni. (Persze, aki például repülőgéppel utazik, és saját járművet egyáltalán nem vesz igénybe az utazáshoz, annak nem igazán van szüksége a gépjármű-biztosításra, de ha csak a szomszédos Ausztriába ruccannánk át a családi járgánnyal, akkor már erősen megfontolandó lehet ez is.)

Külön poggyász- és balesetbiztosításra akkor lehet szükség, ha ezekre nem terjed ki az utasbiztosítás. Aki a ruhákon és esetleg egy-két műszaki cikken túl nagyobb értékű tárgyakat is visz magával – például egy drágább videokamerát, laptopot vagy fényképezőgépet –, annak megfontolandó lehet a bővített poggyászbiztosítás igénybevétele is. Sajnos, a turisták által gyakran látogatott helyek környéke nem mentes a zsebtolvajoktól sem, így igazán jó döntés lehet a kissé drágább, de kiterjedtebb biztosítást választani.