Usch Luhn: A titkos cipészműhely – A szerencsebakancs

2023. márc. 01. Bálint Ildikó

Lili és a varázscipők 1-2.

A gyermekkor sohasem könnyű, számtalan kihívással kell szembenézni minden korban. De mennyivel könnyebb ezekkel a kihívásokkal szembenézni, ha van egy kapaszkodó, egy támpont, amire támaszkodhatunk. Ilyen kapaszkodó lehet Usch Luhn eddig két kötetet magába foglaló regénysorozata.

Elsősorban 8-12 éves kor között ajánlanám, de nekem a 6 éves kislányom is éppoly figyelemmel fogadta, mint a 9 éves nagylányom. A kisebbek lehet, hogy még minden következtetést nem tudnak levonni belőle, de a sztori különlegessége és varázslata miatt őket is rabul ejtheti.

Mi az alaptörténet?

Mindkét kötetben adott egy-egy főszereplő, az egyikben egy 4-es lány, míg a másikban egy 4-es kisfiú. Mindkettőjük életében kihívások adódnak, beilleszkedési nehézségek, gúnyolódás, szülőkkel történő konfliktusok, tipikus kiskamaszkori problémák.

De szerencséjükre mindketten találkoznak Lilivel és annak társaságával, akik nem mindennapi megoldást kínálnak a problémáikra.

Liliék egy vándorló életet élő, titkos cipészműhelyet működtetnek Varázs Vendel vezetésével. A társasághoz tartozik még Monsieur Archibald, egy francia kis sárkány, akinek akcentusa nagyon élethűen köszön vissza a könyv lapjain. De velük van még egy mindent tudó teknősbéka, Wu asszonyság és egy papírmasé krokodil is.

Mindkét regényben folyamatos veszély leselkedik rájuk, a MOCSKOK személyében, akik szeretnék megtudni a varázscipő készítés titkos és ősi receptjét. Az első kötetben egy denevér nő és annak titokzatos kémgömbje próbálja a kis csapatot elkapni, míg a második kötetben Ádáz Olga személyesen.

Lili jó barátságot köt mindkét főszereplővel és segíti őket abban, hogy Varázs Vendel segédletével elkészülhessenek a varázscipőik. Ehhez azonban nekik is le kell küzdeniük a saját gátjaikat és megoldani a problémájukat, mert a cipők csak akkor bírhatnak igazi varázslattal.

Mitől bírnak varázslattal a varázscipők?

A varázscipők varázsereje tehát épp abban lakozik, hogy a gyerekek önbizalomra, bátorságra tesznek szert. Erőt gyűjtenek, hogy saját félelmeiken túllépve szembenézzenek azokkal, akik bántják őket.

Épp ez adja a könyv különlegességét és tanulságát. Úgy küzdik le a saját gátjaikat a gyerekek, hogy észre sem veszik, hogy túlléptek a problémáikon. Abban hisznek, hogy a varázscipő segítette őket, holott szó sincs erről. A varázscipők csak egy löketet adnak nekik, hogy saját maguk szálljanak szembe minden belső félelmükkel.

Mert melyik gyerek az, amelyik sosem érezte azt, hogy kiközösítették? Egyik sem. És mennyivel könnyebb úgy szembenézni ezzel a kérdéssel, ha látják, hogy más is járt már hasonló cipőben és nem lehetetlen úrrá lenni a nehézségeken.

A 2. történetben megjelenik a kutya, mint hű társ, aki mindig mellettünk áll és segíti. Zalán egy menhelyre jár be segíteni és onnan hozza ki Tabitát, aki nemcsak abban segít neki, hogy megnyerje a futóversenyt, de tudja, hogy a hűséges kutyára mindig lehet számítani.

A könyvek írója, Usch Luhn nagyon ért a gyerekek nyelvén, pontosan tudja, hogy mivel lehet a figyelmüket megfogni.  Az iskolai és otthoni konfliktusok boncolgatásával észrevétlenül felkelti a gyerekek figyelmét és nem utolsó sorban segít nekik abban, hogy hogyan tudják a gátlásaikat levetkezve feloldani az őket ért konfliktusokat.

Kicsoda Usch Luhn?

Az írónőről nem sokat lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy osztrák származású, már legalább 30 könyve megjelent. Rádiós, televíziós karriert tudhat maga mögött, ahol számos gyermekműsort készített már, így nagyon közel áll hozzá a gyerekek világa.