Tudd biztonságban a kerékpárodat is

2021. jan. 28. Szűrös Ivett

Sajnos Magyarországon igen gyakoriak a kerékpárlopások. Aki biciklijét nagyobb biztonságban akarja tudni a tolvajoktól, annak bizonyos óvintézkedéseket meg kell tennie.

Természetesen az lenne a legjobb védelem, ha egy pillanatra sem hagynánk őrizetlenül a bringánkat, de mivel ez kivitelezhetetlen, így következzen most néhány hasznos tanács a kerékpárlopások megelőzése érdekében.

  • Mindig lakatold le a kerékpárod. Egy pillanatra sem szabad lezáratlanul magára hagyni. Igen, még akkor se, ha például csak egy csokiért ugrasz be a boltba.
  • Bármihez is rögzíted a kerékpárod, azt ne lehessen könnyen elmozdítani. A bringát nem célszerű sem olyasmihez lakatolni, ami kivágható (pl. fa), sem pedig olyasmihez, ami – könnyen – kihúzható a földből (pl. oszlop).
  • A lakattal a kerékpárod vázát (is) rögzítsd. Ha személyesen nem is, de képen már biztosan mindenki látott olyan biciklikereket, amely magában volt valamihez (pl. fához, tárolóhoz) lakatolva, a kerékpár többi része viszont hiányzott. Azt elkerülve, hogy mi is hasonlóan járjunk, tanácsos a vázat és az egyik kereket egyaránt egy erős, stabil ponthoz rögzíteni.
  • Vegyél minőségi(bb), megbízható(bb) zárat. Azt mondják, hogy legalább akkora összeget ki kell adni lakatra, amekkora a kerékpár értékének tizede. Ez egy új, olcsóbb bringánál is kb. 5 ezer forintot jelent. Talán soknak tűnhet, de még mindig jobban járunk, ha veszünk egy drágább, megbízhatóbb zárat, mint akkor, ha ezen spórolunk, s épp a silány, könnyen eltávolítható lakat miatt tulajdonítja el egy szemfüles tolvaj a kerékpárunkat. Sőt, ajánlott rögtön két jó minőségű vagyonvédelmi eszközt is beszerezni, s azokat egyszerre használni a bringa lezárásához.
  • Lehetőség szerint forgalmas, este jól kivilágított helyen zárd le a kerékpárod. De az még jobb, ha térfigyelő kamera is van a közelben.
  • Ne hagyj semmilyen mozdítható tárgyat, értéket a kerékpárodon. Ezt különösen akkor ajánlott megfogadni, ha kénytelenek vagyunk hosszabb időre valahol otthagyni a – megfelelően lezárt – bringánkat.
  • Regisztráld a kerékpárodat. A Bikesafe biztonságos adatbázisába történő regisztráció egy esetleges lopást követően segítségre lehet a bringa utáni keresésben. A program 2014 óta működik, és a rendőrség is használja. A törzskönyves regisztráció díja 2000 Ft/kerékpár. A törzskönyvet elég egyszer kiváltani. Ez ugyanis a kétkerekű eladása/elajándékozása esetén átadható az új tulajdonosnak, az online regisztráció pedig ingyenesen átruházható.

A kerékpárlopások megelőzésének érdekében a rendőrség időről időre különféle kampányokkal igyekszik felhívni a lakosság figyelmét.