Téti István: Manfréd és Anton gyerekkönyv sorozata

2022. aug. 07. Bálint Ildikó

Napjainkban, aki gyerekkönyveket keres, igen széles választékkal találja szembe magát. Az izgalmas kalandregényektől kezdve, mint a Rumini sorozat, a lányoknak szóló Titkos Királyság sorozat, hogy csak néhányat említsek a kínálatból.

Mindenki megtalálhatja a számára és a gyermekének leginkább tetsző könyvet. Most egy magyar szerző, Téti István könyvsorozatát szeretném bemutatni, amelyet nálunk mind az 5, mind a 8 éves gyerkőc elragadtatással fogadott.

Manfréd és Anton kalandjai

Az 5 kötetesre sikeredett regénysorozat olyan témákat ölel fel, amelyek minden gyereket foglalkoztatnak és amelyek mindenkivel megeshetnek nap, mint nap.

Úgy tanítja meg a klasszikus értékrendet, hogy azt észre sem vesszük közbe, legalábbis a gyerekek, nem azt érzik, hogy szájbarágósan akarják nekik megmondani, hogy mi a helyes és mi a nem helyes, mégis jellemformálóak a történetek.

A történetek középpontjában két testvér, Manfréd és Anton áll. A kalandokban sokszor barátaikkal együtt vesznek részt. A történetek szólnak barátságról, szerelemről, gonoszságról, csínytevésekről, minden olyanról, ami bármelyikünk gyerekének életében előfordul. Nemcsak az egymás iránti tiszteletre sarkall, hanem a természet szépségeinek megóvására is. Hangsúlyt kap a testvéri kötelék, a barátságok megbecsülése és a szülők iránti tisztelet is.

Manfréd és Anton sem mindig fogad szó a szüleinek, ahogy egyik gyerek sem (igen, nem kell aggódni, nincs olyan gyerek, aki mindig szót fogadna. A történetek végén mindig következtethetünk a tanulságból, hogy nem érte meg a szófogadatlanság, mert megütik a bokájukat, ha ellentmondanak a szülői intésnek.

Kinek való a Manfréd és Anton kalandjai és mit kaphat a gyerek tőle, ha elolvassuk neki?

Leginkább a 6-12 éves korosztálynak ajánlott, legyen szó felolvasásról vagy önálló olvasásról.

Az illusztráció mennyisége és milyensége is tökéletesre sikeredett. Pont annyi, amennyire ennek a korosztálynak szüksége van, hogy a képzelőereje szárnyra kaphasson.

A könyvek elolvasás nagyban segíti a szókincs gyarapodását is, nem teljesen hétköznapi nyelven van írva, ami azért jó, mert beszélgetésre sarkall, meg lehet vitatni, hogy mi mit is jelent, ezzel is rögzítve az új szavakat a gyerekek fejében.

Tudvalevő, hogy rengeteg gát, félelem uralkodik a gyermeki lélek felett. A történetek segítségével, amelyekbe nagyon könnyű magukat beleélni a gyerekeknek ezek a gátak könnyebben leküzdhetőek lesznek, ezzel is elősegítve a szorongásoktól való megszabadulást.

Nem sorolnám a mese kategóriájába, mert annyira életszerű és hétköznapi, hogy nem mennek meseszámba a történetek. Helyette inkább egy izgalom dús ifjúsági kalandregény, amely nem kevés tanulsággal szolgál mindenki számára.

A regénysorozatnak van kisebbeknek szóló kötetsorozata is, Anton kalandjai címmel. Amelyek szintén hasonló tanulságos történetek, csak a fiatalabb korosztálynak, mind nyelvezetben, mind illusztrációban.

Azoknak, akik szeretik a nem mindennapi történeteket, a modern köntösben feldolgozott klasszikus értékrendet, mindenképp ajánlom figyelmébe.