Természetes vagy plasztikázott?

2020. aug. 21. Szűrös Ivett

„A női szépség a leggyűlöletesebb dolog a világon, évente százmilliók szenvednek tőle, százezrek halnak bele, százmilliárdokat költenek rá. A szépség előítélet, kényszerzubbony, üzlet.”

Szendi Gábor

A mai világban olyannyira fontosak a külsőségek, hogy a belső értékek szépen lassan másodlagossá válnak. Az egyszerűség és a természetesség már nem divat. A hétköznapi férfiakon és nőkön egyre nagyobb a nyomás, hiszen a magazinokban, a televízióban és a közösségi oldalakon is sorra jönnek velünk szembe a tökéletes alkattal, szép arccal és makulátlan bőrrel rendelkező modellek. Egyszerre csodáljuk és irigyeljük őket, még akkor is, ha jól tudjuk, hogy külsejük az esetek többségében nem kizárólag a természet műve. A saját tükörképét nézve az ember viszont sokszor csalódik. Elálló fülek, az átlagosnál nagyobb orr, vékony ajak, pattanásos bőr, úszógumi. A sort persze lehetne még folytatni, hiszen biztosan mindenki talál magán valamit, amelyen szíve szerint változtatna. Vannak, akiket annyira zavar egy-egy testrészük tökéletlensége, hogy végül plasztikai sebészhez fordulnak segítségért. Természetesen nincs is ezzel semmi gond, amíg a beavatkozás önmagunkért történik. Azért, hogy elégedettebbek, magabiztosabbak legyünk. Sajnos azonban sokan nem (pusztán) saját akaratból, hanem például a párjuk nyomására döntenek egy-egy plasztikai műtét mellett.

Vannak olyanok is, akik egyszerűen nem tudják elfogadni az idő múlását, így azért fekszenek kés alá, hogy az öregedés egyre nyilvánvalóbbá váló jeleit eltüntessék. Egy-két kisebb beavatkozás talán még elfogadható is lehet, ám egyesek annyira túlzásba esnek, hogy egyik műtét követi a másikat, a végén pedig a leginkább egy múmiára, mintsem egy hús-vér emberre emlékeztetnek, arról nem is beszélve, hogy az eredeti vonásaik már szinte alig felismerhetőek.

Bizonyos esetekben persze indokolt lehet, hogy valaki plasztikai sebészhez forduljon. Vannak az úgynevezett helyreállító műtétek, melyekre például baleset, égési sérülések vagy születési rendellenességek miatt kerülhet sor. Érdemes utána járni mindazon beavatkozásoknak, melyeket a társadalombiztosítás támogat.

Fontos, hogy mielőtt valaki kés alá feküdne, mérlegelje magában a műtét előnyeit és hátrányait, olvasson utána különféle fórumokon, beszélgessen hasonló beavatkozáson már átesett páciensekkel. Az orvos kiválasztásánál szintén nagyon alaposnak kell lenni.

Aki plasztikai sebészhez fordul, azért teszi, mert valamely adottságával elégedetlen, és az operációtól nagyobb fokú magabiztosságot, önbizalmat remél. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy mint minden műtétnek, úgy az ilyen beavatkozásoknak is megvannak a maga rizikófaktorai.