Téli filmek, amelyekkel már a karácsonyra hangolódhatsz

2022. dec. 24. Tollas Tímea

Karácsony. Meleg, hangulatos és szeretetteljes. Bejgli illata száll a szobában, miközben a karácsonyfa gyantás aromája megnyugtatja a legizgatottabb szíveket is. Egészen pontosan 25 karácsonyon vagyok túl és egy dolgot bátran ki merek jelenteni: mostanra már ráébredtem arra, hogy ennek az ünnepnek a lényegisége nem a túldíszített fánk alá halmozott ajándékokban rejlik. A varázs ugyanis akkor jön létre, amikor elengedjük magunkat és maximálisan a családunkra koncentrálunk.

Minden más másodlagos. Nem az ételek változatossága és mennyisége számít, sokkal inkább az, hogy kikkel osztjuk meg az ünnepi asztalt és kiknek okozunk örömet ezen a piros betűs napon. Amennyi szeretet a szívünkben rejlik, annyi csodát fogunk találni a karácsonyi időszakban is.

„A karácsonyi csoda a szívedben lakik.”

idézet a Polar Expressz mesefilmből

A következőkben olyan karácsonyi filmeket és meséket hoztam el számotokra, amelyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot, tanulságból és romantikából pedig nem lesz hiány.

Miért lelkesedünk annyira a karácsonyi filmekért?

Ez tipikusan az a kérdés, amelyre már nagyon hosszú idő óta keresem a választ. Alig köszönt be a december és én már karácsonyi lázban égek. Bármerre nézek, mindenhol díszeket, hangulatos ünnepi zenéket hallok és már gondolatban a karácsonyi vacsorán üldögélek, előttem pedig egy hatalmas csokoládétorta hever. Ugye mondanom sem kell, hogy a legtöbben így állunk a karácsonyhoz és szentimentalizmus ide vagy oda, ebben az időszakban egy cseppet sem bánjuk.

A karácsonyi filmek egy édesen kikövezett utat jelentenek a hangulatoz és a várva várt karácsony napjához. A legtöbb esetben vidámak, tele vannak romantikával, fagyönggyel és sokszor bizony igencsak kiszámíthatóak. Mi mégis odáig vagyunk értük, ahogyan a mesékért is.

Az igazság az, hogy a karácsonyi filmeket általában nem igazán jelölik Oscar-díjra, mi minden évben előkeressük őket és elégedetten kucorodunk be a tévénk képernyője elé egy bögre forró csokoládé társaságában.

Akár hiszed, akár nem, de a karácsonyi filmek szándékosan úgy vannak elkészítve, hogy boldogságot csempésszenek az életünkbe. A tudományos magyarázat pedig: amikor valamihez nagyon elkezdünk kötődni, akkor oxitocin szabadul fel a szervezetünkben, ettől pedig földöntúli vidámságot érzünk.

A karácsonyi filmek éppen ezért tökéletesek, hiszen a bennük megjelenő romantikus és szép végkifejlet mindannyiunk szívét megdobogtatja, különösen a szeretet ünnepén.

Ezt a négy filmet ne hagyd ki karácsonykor

Ha karácsony, akkor bizony vannak kötelező mesék és filmek, amelyek nélkül nem indulhat el a nagy ünnepi sürgés-forgás. Csapjunk is bele és kezdjük el már most a nagy karácsonyi film hajszát.

Ollókezű Edward

Johnny Depp sápadt, bőr ruhás, ollókezű Edwardja kiemelkedik Tim Burton 1990-es fantáziájának színes külvárosi karácsonyi tája közepette. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen ezt a filmet tettem az első helyre a kötelezően megnézendő karácsonyi filmek listájában?

Azért, mert a történet tökéletes tanulsággal szolgál: mindenkinek szüksége van rá, hogy nyitott szívvel álljanak hozzá és befogadják a közösségbe. Különösen igaz ez a kijelentés karácsonykor, amikor a különc Edward belecsöppen a kisváros életébe. Megható film, így érdemes lesz bekészíteni pár vastag zsebkendőt és némi csokoládét is, hogy gondoskodjunk a boldogságunkról.

Reszkessetek betörők

Nincsen karácsony Kevin nélkül! Rengetegen imádják a Macaulay Culkin által játszott ikonikus alakot, Kevint, akit szülei egyedül hagynak karácsonyra.

Miért imádjuk annyira ezt a filmet? Talán azért, mert egyesül benne mindaz, amire a legtöbben vágyunk: szeretet, nagy család, hangulatos ünneplés és a szokásos viszályok, amelyek a karácsonnyal kéz a kézben járnak.

A Grincs, aki ellopta a karácsonyt

Megható és nagyon édes mese, amely kortól függetlenül mindenkinek belopja magát a szívébe. Tele van tanulsággal és bármilyen rossz hangulatban is legyünk, megmelengeti a lelkünket és arra ösztönöz, hogy éljük meg a karácsony legszebb pillanatait.

The Holiday

Ez a hangulatos, romantikus vígjáték szintén egy kötelező darab az ünnepekre. Akárhányszor is nézzük meg, sosem tudjuk megunni. Két nő – egy Londonban (Kate Winslet), egy Los Angelesben (Cameron Diaz) – egyszerre szembesül romantikus csalódásokkal, ami oda vezet, hogy az ünnepek alatt otthont cserélnek és új szerelmekre találnak.

A sztár szereposztás és a csodás ünnepi zenék felejthetetlenné teszik ezt a filmet, miközben mi is az érezhetjük, hogy a szívünk megtelt szeretettel és odaadással egymás iránt.

Hangulatos karácsonyi filmezést és békés ünnepi készülődést kívánok!