Te is hallgatsz podcast-ot?

2023. jan. 16. Bálint Ildikó

Ma már egyre több helyről halljuk azt a kifejezést, hogy podcast. Nagyon sokféle podcast csatorna hallgatható ma már magyar nyelven is. De mit is jelent maga a kifejezés?

A szó egy mozaikszó: a Portable On Demand (mint igény szerint hordozható) + broadCAST (adás, műsorközvetítés).

Amerikában már a 2000-es évek elején elindult hódító útjára, de az elmúlt néhány év hozta meg a töretlen sikert a podcast műfaj számára. Már Magyarországon is nagyon sokan, az aktív internethasználók 12%-a hallgat heti rendszerességgel podcast-ot. A világon összesen pedig már nem kevesebb, mint 2 millió podcast csatornát hallgathatunk.

Mi kell ahhoz, hogy podcastot hallgathassunk?

Bármilyen okoskészülék alkalmas podcast lejátszására, csupán egy hallgatásra alkalmas szoftver vagy alkalmazás szükséges. Ilyen példuál a Soundcloud, Spotify, Player Fm. Ha nincs mindig internet hozzáférésed az sem gond, mert akár automatikus letöltést is beállíthatsz és akkor és ott hallgathatod meg az adást, amikor csak szeretnéd.

Hogy kell elképzelni egy podcast adást?

Annak, aki még járatlan a podcast témájában, eláruljuk, hogy mire számíthat, ha podcast hallgatásba fog.

Tulajdonképpen egy rádióadást lehet elképzelni, amiben nincsenek reklámok, semmi felesleges szöveg, csak a lényegi beszélgetés. Két vagy több ember leül egymással szemben egy stúdióban és valamilyen érdekes és közérdekű téma mentén elkezdenek beszélgetni. Ezt a beszélgetést rögzítik, hogy aztán később, miután megvágják és közzé tegyék az interneten. Több podcast streaming szolgáltató is létezik, amelyre fel lehet tölteni. Akit pedig érdekel, az fel tud rá iratkozni, akárcsak egy Youtube csatornára. Ha feliratkozol egy csatornára, akkor beállíthatod azt is, hogy automatikusan letöltődjön valamelyik eszközödre, ahol megszeretnéd hallgatni.

A legjobb dolog a podcast-ben, hogy bármikor hallgathatod, nem vagy semmilyen műsoridőhöz kötve. Olyan üres időket tölthetsz ki így hasznos információk hallgatásával, mint az utazás, házimunka vagy autóvezetés. Gondolj bele, mennyi értékes időd megy el mondjuk vasalásra vagy krumplipucolásra? Ez idő alatt akár hallgathatnál egy csomó érdekes dolgot is és tájékozottabbá válhatnál!

Milyen podcastek vannak ma Magyarországon?

Pontos statisztikát nem találni arról, hogy ma Magyarországon hány csatorna működik, de az biztos, hogy napról-napra növekszik a számuk. Minden területen kezdenek megjelenni, az üzleti adásoktól a hétköznapibb témákat feldolgozó adásokig. Így mindenki kedve és érdeklődési köre szerint tudja megválogatni, hogy mit hallgat.

Akár te is indíthatsz podcast csatornát

A legjobb az egészben, hogy bárki, aki úgy érzi, hogy mondanivalója van, az indíthat csatornát, anélkül, hogy nagyobb összegekbe kellene vernie magát. Nincs szükség másra, mint egy audió rögzítésre alkalmas eszközre egy mikrofonra és egy tárhelyszolgáltatóra, ahova feltölti az adásait. A többi már csak azon múlik, hogy mennyire érdekes az, amiről beszélni akar, mennyi „követőre” tud szert tenni. Ahogy növekszik a csatorna, úgy tökéletesedhet a minőség, mert nyilván jobb hangzása van egy stúdióban felvett podcast-nek, mint egy házilag készített hanganyagnak. De elindulásnak az utóbbi is megteszi.

Tipp: Ha szeretnél valamilyen vállalkozásba fogni vagy reklámozni magad, akkor tökéletes segítség lehet ebben a podcast. Egy olyan marketingeszköz, amely kevés pénzből finanszírozható mégis tömegeket képes elérni.

A podcast műsörök nemcsak szórakoztatóak lehetnek, de nagyon informatívak is. Ha olyan adást sikerült találnunk, amelyben valódi értéket közvetítenek, akkor még akár tanulhatunk is sokat belőle és később a hasznunkra fordíthatjuk ezt az így megszerzett tudást.