Te hiszel a horoszkópban?

2022. jan. 17. Lebán Csenge

Az internetnek köszönhetően nap, mint nap rengetegféle horoszkóp témájú írással találkozhatunk. Nehéz számba venni, hogy hányféle különböző típusú létezik, hiszen az érdeklődők olvashatnak havi, heti, de akár napi írásokat is, arról nem is beszélve, hogy az emberek hányféle csoportjának készítenek külön jóslatok (például vércsoport vagy korosztály szerint).

De kifejezetten témára is rákereshetünk. Van üzleti, szerelmi, és még ki tudja milyen horoszkóp. Van, aki hisz benne, és van, aki humbugnak tartja.

De honnan is ered? Egyáltalán mi az a horoszkóp?

Réges-régen, amikor még nem álltak az emberiség rendelkezésére mindenféle naptárak és időmérő eszközök, amikkel pontosan meghatározhatták volna az évszakot, hónapot, próbáltak olyan támpontot találni, ami alapján eldönthetik, melyik szakaszában járnak az évnek. Az égitesteket kezdték tanulmányozni: a hold járását, a csillagok elhelyezkedését. Ez többféle kultúrának is megfelelő segítséget nyújtott, ez a magyarázata annak, hogy létezik például kínai, kelta, maja, és még rengetegféle horoszkóp. Az emberek az égitestek állásából megállapították többek közt azt, hogy milyen gazdasági munkának van itt az ideje.

Később jóslásra kezdték használni. Próbálták megállapítani, mikor jön háború, vagy épp mikor lesz vége. Aztán saját sorsuk kezdte érdekelni őket, a csillagokból szerették volna megolvasni életük útját.

Mi köze van a csillagok állásának egyes emberek természetéhez, sorsához?

Nagy gondolkodók, filozófusok, például Hippokratész is úgy tartotta, hogy az égitestek állása hatással van az embert alkotó testnedvekre. A nedvek összetétele szerintük minden emberben eltérő, attól függ, melyik csillagjegyben születtek. Tehát a horoszkóp már születésükkor befolyásolja életüket. A hipotézist olyan dolgok támaszthatják alá, hogy egyes tulajdonságok görög megfelelője valamiféle testnedvet jelent: például a flegma, görögül phlegma, nyálkát jelent. Bizonyítani azóta sem tudták az elméletet.

Miért igazak ránk mégis a horoszkóp jóslatok?

Egyszerű: mert mindenkire igazak. Ezeket az üzeneteket úgy állítják össze, hogy a legtöbb ember magára tudja húzni a leírt tulajdonságokat. Például: „Nehezen engedsz közel magadhoz másokat, de ha egyszer valakit a bizalmadba fogadsz, onnantól bármit képes vagy megtenni érte.” Minden ember hasonlóan működik, így aki hinni akar a jóslat rá vonatkozó igazságában, az hinni is fog. Kísérletekkel is igazolták már ezt. Egy csoportban mindenkitől megkérdezték a születési helyét és idejét azt ígérve, hogy személyes horoszkópot írnak számukra. Miután mindenki megkapta a sajátját, egy 5-ös skálán egytől egyig 4-esre vagy 5-ösre értékelték az írás igazságát. Ezt követően derült csak ki, hogy mindenki ugyanazt a horoszkópot kapta a kezébe.

Mindenesetre ettől függetlenül előfordulhat, hogy találunk érdekes összefüggéseket, amikben valóban magunkra ismerünk. A horoszkóp rejtélyét pedig egészen addig homály fedi, míg valaki tudományos érvekkel meg nem cáfolja vagy be nem bizonyítja igazságát.