Sztárvilág: Rokonok! Tényleg?

2020. dec. 15. Szűrös Ivett

Mint sokan mások, én is nagyon szeretem a filmeket és a sorozatokat. Régi vagy új – számomra mindegy. Általában két tényező határozza meg, hogy megnézek-e egy alkotást. Az egyik maga a történet, a másik a benne szereplő színészek személye. Természetesen el szoktam olvasni az adott filmről szóló kritikákat, véleményeket is, ám számomra ezeknél sokkal fontosabb a cselekmény, illetve az, hogy kik játsszák benne a főbb szerepeket.

Van egy olyan szokásom, hogy egy film megnézése előtt/közben rákeresek egy-egy szereplőre a neten. Különösen akkor, ha számomra teljesen ismeretlen színészről van szó. Biztosan sokan ismerik a Madarak című horrorfilmet, mely Alfred Hitchcock egyik leghíresebb alkotása. Bár már sokat hallottam róla, de valahogy csak nemrég alakult úgy, hogy meg is néztem. 1963-as filmről van szó, ezért annak ellenére, hogy a kor nagy színészei játszanak benne, egyiknek sem tudtam a nevét, így keresésbe kezdtem. Ekkor tettem egy számomra addig ismeretlen és meglepő felfedezést. A főszereplő hölgy Tippi Hedren ugyanis nem más, mint Melanie Griffith édesanyja és Dakota Johnson nagymamája. Hát… ezt se gondoltam volna! És nem csak az eltérő vezetéknév miatt, hanem mert nem véltem e három hölgy között hasonlóságot felfedezni. Persze lehet ennek oka az, hogy külön-külön is keveset láttam őket képernyőn, nemhogy együtt. Tippi Hedren-től eddig csak azt az egy alkotást láttam, Melanie Griffith sosem tartozott a kedvenceim közé, így igyekszem kerülni a filmjeit, Dakota Johnson-t pedig az Ötven árnyalat-trilógiából ismerem. Természetesen Hollywood-ban nem ritkák a színészdinasztiák, ám azért néha érheti az embert meglepetés, amikor tudomására jut, hogy pontosan milyen rokoni viszony is van egy-egy színész között. Visszatérve az említett művészekre, azt már korábban megtudtam, hogy Dakota Johnson kinek a lánya, hiszen amikor kijött a Szürke ötven árnyalata, akkor a média elég sokat foglalkozott a szereplőkkel. És bizony akkor is meglepődtem… Amikor azonban kiderült számomra, hogy Tippi Hedren a nagyi, még inkább ledöbbentem. Kerestem olyan képet, amelyen mindhárman együtt vannak, és ha nagyon bele akarom látni, akkor felfedezhető némi hasonlóság, de egyébként meg nem mondtam volna, hogy rokonok.

E felfedezés kapcsán még eszembe jutott, hogy milyen érdekes az, amikor egy színész gyermeke, majd pedig unokája is a filmezés mellett dönt. Meglehet, hogy egy-egy sztárcsemete könnyebben szerephez jut, ám bizonyítania már sokkal többet kell. Nem csak a nézőknek és a családjának, de bizony saját magának is.