Szerencsejáték – Játék vagy függőség?

2020. febr. 27. Szűrös Ivett

Nem igazán találkozhatunk olyan személlyel, aki legalább egyszer az életében nem próbálta volna ki a szerencsejáték valamilyen formáját. Lottó, tippmix, sorsjegyek, kaszinók, csak hogy néhányat említsünk a lehetőségek közül.

De vajon megéri pénzt, energiát és reményt fektetni a sokszor elképesztően nagy nyereményekkel kecsegtető játékokba? Mikortól számít függőnek valaki?

Ma Magyarországon sokan játszanak valamilyen szerencsejátékot. Ennek a ténynek a megállapításához még csak a statisztikákat sem kell elemezgetnünk, hiszen a postákon, lottózókban személyesen is tapasztalhatjuk a nagy játékkedvet, ami egy-egy telitalálat nyereményösszegének több heti halmozódásával még nagyobb lesz. Vannak, akik ilyenkor a szokásosnál is több mezőt játszanak meg, és vannak, akik kizárólag csak milliárd fölötti főnyeremény esetén töltenek szelvényt. Sokan állandó számokat preferálnak, míg másik szerint jobb variálni, hiszen így nem fordulhat elő, ha esetleg kihagynának egy játékhetet, pont akkor húzzák ki kedvenc számsorukat. Lottóból talán nem is lehet annyira túlzásba vinni a játékot, mint a szerencsejáték más formáinál.

A tippmix az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert. Vannak, akik úgy játsszák, hogy nyomon követik a sporteseményeket, és úgymond “értenek” is hozzá, míg mások pusztán véletlenszerűen töltik ki a szelvényeket. Sokan minden nap, sőt naponta többször is játszanak, amit az online fogadások is megkönnyítenek. Ennél a szerencsejáték formánál, ha az ember nem elég mértékletes mind gyakoriságot, mind pedig a megtett tét összegét tekintve, akkor könnyen a játék rabjává válhat.

Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a különböző kaparós sorsjegyek. Idősek és fiatalok egyaránt kedvelik, mivel a mező(k) lekaparása után azonnal kiderül, nyert-e vagy sem, és ha igen, akkor mennyit. A nyerési esély minden sorsjegy hátoldalán fel van tüntetve. Nyilván, a legtöbben valamilyen milliós összeget szeretnének nyerni, ám ennek a valószínűsége ilyen csekély. Sajnos, ennél a szerencsejáték formánál is sokan elfeledkeznek a mértékletességről, egyiket a másik után veszik. Sokszor az egész fizetésük rámegy.

A kaszinók is igen látogatottak. Itt különféle kártyajátékokat játszhatnak, rulettezhetnek, stb. Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a magyarországi kocsmákban, presszókban is megtalálhatóak voltak a nyerőgépek különböző típusai. Ezeket 2012 őszén azonban betiltották, így már csak kaszinókban működtethetők. Jó döntésnek mondható, hiszen rengetegen az utolsó forintjaikat is a gépekbe dobálták. Nem volt megállj.

A szerencsejátékoknál csakúgy, mint sok más esetben figyelni kell a mértékletességre. Amennyiben érezzük, hogy egyre inkább magába szippant a játék, ne szégyelljünk – akár valamelyik családtagunktól, akár szakembertől – segítséget kérni!