Szepes Mária: Pöttyös Panni mesekönyvsorozata

2022. júl. 12. Bálint Ildikó

A Pöttyös Panni történetek már több évtizedes múltra tekintenek vissza, de köszönhetően Szepes Mária írói zsenialitásának a mai, „modern kor gyermekei” is hasonló élvezettel hallgatják meséit, mint tették sok-sok évvel ezelőtt is.

Minek köszönhető a Pöttyös Panni mesék sikere?

Az írónő a XX. század elején született és 99 éves korában, 2007-ben halt meg. Az első történet, amelyben Pöttyös Pannival találkozunk még 1953-ben jelent meg.

A sorozat 14 kötetet számlál, amely átöleli a benne szereplő gyerekek óvodás korát és az iskolás korszakát is.

A Szia, Világ című könyvet határvonalként lehet beállítani. Ebben ugyanis a korábbi Pöttyös Panni már anyuka lesz és a kislánya, aki szintén Pöttyös Panni a történetek főszereplője.

A mesék a Móra Könyvkiadó gondozásában jelentek meg. Az írónő halála után 1 évvel 2008-ban adták ki a Pöttyös Panni meséi című kiegészítő kötetet, amely a korábbi kötetektől független meséket tartalmaz.

Hogy lett Pöttyös Panni Pöttyös Panni?

A történet úgy kezdődött, hogy volt egy kislány, akit a nagymamája mindig pöttyös ruhákba öltöztetett. Ezek a pöttyök minden könyv borítóján, más-más színben jelen vannak, tükrözve az eredeti alapkoncepciót.

Generációk nőttek fel a mindennapi történeteken, amelyek a gyerekek életét kísérik. Az a jó mese, ami tanít valamit a gyerekeknek, amiből tanulni és fejlődni lehet. A Pöttyös Panni mesék ilyenek.

Rengeteg igazság, üzenet rejlik, mindeközben érezzük az írónő humorát, gyermekszeretét.

A mesék ugyanúgy szólnak az óvodás korosztályhoz, mint a kisiskolásokhoz. Panni mellett nagyon fontos szerepet kap folyamatosan a nagymama, aki mindig ott van mellette, aki mindig meghallgatja, mindenben segíti és támogatja őt.

Olyan élethelyzeteket dolgoz fel, amelyek mindennaposak ma is, mint az óvodai, mind az iskolai, mind a családi életben.

Legyen szó beilleszkedésről, kistestvér születéséről, barátságról, gyermeki csínytevésekről, varázslatos mesebeli utazásról. De megjelenik a halál motívuma, amikor a kedves szomszéd néni, Ila néni eltávozik és hiány űrt hagy Panniban.

A cserfes kislány mindenki szívébe belopja magát és képesek vagyunk vele együtt örülni és vele együtt szomorkodni.

Igazi barátságok, nagyszerű jellemek

A mellékszereplők is szeretni valók, a mesék olvasása közben drukkolunk Matyi Tamásnak, hogy sikerüljön legyőznie a félelmeit és merjen kiállni magáért, ne legyen annyira szorongó.

Mellette még nagyon sok gyerekszereplővel ismerkedünk meg, akik közös kalandokat élnek át Pannival, együtt fejlődik a jellemük.

F.Győrffy Anna illusztrációval válnak teljessé a mesék. Az illusztrációk úgy készültek, hogy annak a korosztálynak a legmegfelelőbbek, akikhez épp a mesék szólnak. Így például a zárókötet, a Pöttyös Panni Hetedhétországban-amelyben harmadikosok a gyerekek- már kifejezetten a nagyobbaknak szánt illusztrációkat tartalmazza.

A Pöttyös Panni sorozat önálló olvasásra és közös felolvasásra egyaránt alkalmas, véleményem szerint 4 éves kortól ajánlott felolvasásra. Onnantól kezdve viszont kortalan, örökérvényű igazságainak köszönhetően mindenki számára élményekkel teli olvasást ígér.

Aki elszeretné olvasni, annak segítségül itt olvasható a könyvek időbeli sorrendje:

 • Pöttyös Panni
 • Pöttyös Panni az óvodában
 • Pöttyös Panni naplója (korábban Pöttyös Panni az iskolában címmel jelent meg)
 • Pöttyös Panni és Kockás Peti naplója

Itt kezdődnek a 2. Pöttyös Panni történetek

 • Szia, világ!
 • Bolondos szerszámok (Furfangos szerszámok címmel is megjelent régebben)
 • Csupaszín
 • Eleven képeskönyv
 • Zsákbamacska
 • Harkály anyó
 • Rőzse néni kunyhója (létezik 1 és két kötetes kiadása is)
 • Pöttyös Panni az idővonaton
 • Pöttyös Panni Hetedhétországban
 • Pöttyös Panni meséi (ez a sorozaton kívüli, kiegészítő kötet)