Szemüveg vagy kontaktlencse: melyiket válaszd?

2022. júl. 28. Diós Anita

Örök kérdés, hogy a szemüveg vagy kontaktlencse lehet-e biztonságosabb, jobb, vagy éppen kényelmesebb, ahogyan az is, hogy az egyes eszközöket kinek javasolt, netán ellenjavallt viselniük. Ebben a kérdésben igyekszünk eligazítást nyújtani!

Az elsődleges szempont a legtöbb esetben természetesen az, hogy melyik eszköz viselése az egészségesebb, és melyik kíméli jobban a szemet.

Alapvetően azon felnőttek esetében, akik pusztán fénytörési hibával küzdenek, de egyébiránt egészséges a szemük, mind a szemüveg, mind pedig a kontaktlencse egyformán biztonságos.

A gyerekeknek és tiniknek általában nem szokták javasolni a kontaktlencse használatát, de a szemész tud segíteni a megfelelő kontaktlencse kiválasztásában a gyermek korának és igényeinek figyelembe vételével – vagy adott esetben tanácsolhatja azt is, hogy még egy picit várjon annak viselésével.

A szemüveg mellett szóló érv, hogy az arra érzékenyeknél előfordulhat szemszárazság a kontaktlencse használatakor. Ilyen esetben vagy ritkábban érdemes hordani a kontaktlencsét, vagy az orvos véleményét kikérve szemcseppet lehet használni. Ha egyik sem válik be, akkor könnyen meglehet, hogy a szemüvegre való áttérés jelentheti a megoldást.

A kontaktlencse ugyan alapvetően biztonságos, de – mivel a szemmel érintkezik – különösen fontos az, hogy mindig a higiéniai és biztonsági előírások betartásával alkalmazzuk csak. A napi kontaktlencséket például soha ne viseljük az előírtnál hosszabb ideig, és az ennél tovább viselhető változatoknál is gondosan tartsuk magunkat a javasolt időtartamhoz. A kórokozók jelentette kockázatot is érdemes komolyan venni, különösen például a strandolás alkalmával, amikor inkább a napi lencsék használata javasolt, illetve emellett úszószemüveg viselésével is lehet tenni a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Más kérdés, hogy a hétköznapi életben kényelmi szempontból a szemüveg vagy kontaktlencse a megfelelőbb, hiszen itt ismét az egyéni tevékenységek és életvitel alapján lehet meghozni a döntést. A szemüveg mellett szól, hogy bármikor gyorsan fel- és levehető, és a tárolása is egyszerű. Ellenben a kontaktlencse előnye, hogy nem karcolódik, nem párásodik, és a perifériás látást is jobban ki tudja használni viselője, míg a szemüveg – különösen az oldalsó részeken – még torzít is amellett, hogy oldalra, illetve fel- és lefelé nem biztosítja a látás korrekcióját.

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak járművezetés, de bizonyos sportok esetében is nagy hasznát lehet venni a kontaktlencsének, hiszen a látótér nagyobb részét használhatjuk ki a segítségével, és a keret sem takar ki semmit a látottakból.

Nyáron ráadásul könnyebben lehet többféle stílusú napszemüveget is viselni kontaktlencse mellett, míg a szemüvegeseknek többnyire be kell érniük a nem túl olcsó, dioptriás napszemüvegekkel, amelyeket előrelátóan meg kell rendelniük egy optikában, mintha csak a „normál” szemüvegüket vásárolnák.

A megjelenés is nagy szerepet játszik abban, hogy a szemüveg vagy kontaktlencse mellett dönt-e valaki. Noha egy jól megválasztott szemüveg öltöztet és stílust ad, sokan egyszerűen nem tudnak megbarátkozni azzal, hogy szemüveget kell viselniük. Nincs abban semmi kivetnivaló, ha emiatt egyesek inkább a kontaktlencsét választják, hiszen mindenki számára fontos, hogy megjelenésével elégedett legyen, és magabiztosan vehesse a mindennapi élet kihívásait ahelyett, hogy röstelkednie kellene egy nem kívánt kiegészítő miatt.