Szánj időt az olvasásra

2020. szept. 08. Szűrös Ivett

Az olvasás sokáig egyike volt a legnépszerűbb szabadidős tevékenységeknek. Azzal azonban, hogy ez még ma is így van-e, lehetne vitatkozni. Mára ugyanis a technika fejlődésének, valamint az internet elterjedésének is köszönhetően az olvasási szokások sokat változtak.

„Mindegy, hogy miben leljük örömünket, a közös családi futásban, a sakkban vagy akár az olyan magányos tevékenységekben, mint az olvasás vagy a zenélés, fontos, hogy időt szánjunk az élvezetes pillanatokra. Ha tárgyak helyett emlékezetes élményekre költjük a pénzt, sokkal mélyebb örömöt fogunk átélni – ez az öröm a boldogító élvezet, ami hosszan tartó hatást képes gyakorolni az élettel kapcsolatos elégedettségünkre.”

Csíkszentmihályi Mihály

A mindennapi rohanásban, a munkahely és az otthon között ingázva az embernek kevés ideje van azon tevékenységekre, amelyeket valóban szeret. Sajnos ez a helyzet az olvasással is. Hiába imádja valaki a minőségi irodalmat, a tartalmas könyveket, ha kevés szabadidővel rendelkezik. Így sokszor csak a kapkodva olvasás marad, amikor az ember átfutja az aktuális híreket és a szeme elé kerülő cikkeket. Ezeket is inkább az interneten. Természetesen a digitális olvasásnak is megvannak a maga előnyei, ám egészen más leülni egy jó könyvvel, újsággal a kezünkben, mint a képernyőre meredve olvasni.

Az irodalomkedvelők mellett persze vannak olyanok, akik szinte soha vagy csak ritkán olvasnak el bármit is. Annak ellenére igaz ez, hogy az olvasás az egyik legolcsóbb szabadidős tevékenység, ráadásul amellett, hogy kellemes kikapcsolódást nyújt, még tanít is. Sajnos manapság már annak is örülni lehet, ha a megállókban, a közlekedési eszközökön és a várótermekben olyan fiatalokat láthatunk, akik a telefonjuk folyamatos nyomkodása helyett olvasnak. Legyen az E-book olvasó, nyomtatott könyv, esetleg tableten, mobilon történő olvasás, a lényeg, hogy a felnövekvő generációk valamilyen módon, de gyakorolják e tevékenységet.

A világ változik, így az olvasási szokások is, ám ennek nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy le is kell szokni róla. A szülőknek, az iskoláknak és a tanároknak egyaránt feladata a gyermekek könyvek szeretetére való nevelése.

Szeptember 8-a az olvasás világnapja. Aki egyáltalán nem szeret olvasni, az legalább ezen a napon vegyen a kezébe egy könyvet az általa kedvelt műfajban. S ki tudja? Egy kis beleolvasás után még az is előfordulhat, hogy a végén éppoly nehezére esik majd letenni, mint mondjuk abbahagyni egy izgalmas sorozat nézését a sokadik, egyhuzamban megnézett rész után.