Szállásfoglalás: hogyan fogjunk hozzá?

2021. jún. 21. Lebán Csenge

Életünk során számtalan olyan helyzet adódik, amikor utaznunk kell. Legyen az a munkánk miatt, rokonok meglátogatása végett, vagy saját döntésből nyaralni. Bárhogyan is, előfordulhat, hogy kihívásként éljük meg a szállásfoglalást, ami érthető is, ha nem vagyunk rendszeres utazók. Számos dologra érdemes odafigyelni, hogy kifogjuk a számunkra legmegfelelőbb szálláshelyet.

Először is, gondoljuk át, hogy milyen típusú szálláshelyre van szükségünk. Hotel szobára? Esetleg megteszi egy olcsóbb motel szoba is? Vagy nem csak háló- és fürdőszobára van szükségünk, és inkább az apartman lenne megfelelő? Ez mindenképpen függ attól, hogy milyen célból utazunk el. Ha például munkaügyben utazunk egy konferenciára, nem valószínű, hogy fáradtan hazaérve főzőcskézni szeretnénk a konyhában. Tehát nem célszerű apartmant bérelni, elég egy hotelszoba is, ami majd a pihenésre szolgál.

Ha kitaláltuk, hogy milyen típusú szálláshelyen szeretnénk megszállni, el kell döntenünk, hogy hol legyen. Ha nyaralni utazunk, nem előnyös a város legforgalmasabb részén megszállni, ugyanis a célunk a pihenés. Ha viszont munkaügyben utazunk, ott érdemes szobát kivenni, ahonnan jól megközelíthető a mindennapos úti cél (például tömegközlekedési megállóhoz közel). Annak is érdemes lehet utánajárni, hogy milyen boltok és üzletek vannak a közelben, ahová elmehetsz, ha szükséged van valamire. Egészen biztos, hogy csak a bevásárlás miatt nem akarsz fél órát utazni a legközelebbi bolthoz.

Tartalmazza az ár a reggelit vagy esetleg még más étkezéseket is? Nem mindegy, hogy ugyanazt az árat egy szobáért vagy félpanziós ellátásért fizetjük ki. Meg hát az sem mindegy, hogy ott tartózkodásunk alatt végig nekünk kell minden ételt megvenni, elkészíteni, vagy reggel csak lemegyünk és szépen megreggelizünk.

Továbbá annak is járjunk utána, hogy a szálláshely rendelkezik-e azokkal a szolgáltatásokkal, amikre igényt tartasz. Ilyen lehet például a dohányzó szóba, konditerem vagy medence. Ezek elsőre nem feltétlen tűnhetnek fontosnak, azonban, ha te például minden délután edzel, jó, ha van egy jól felszerelt konditerem, és nem kell a hiánya miatt megszakítani a szokásodat. Ha autóval szeretnél utazni, mindenképp ellenőrizd, hogy van-e az adott helynek saját parkolója, mert ha nincs, máshol nagyon drága lesz napokig parkolni. A mai világban már alapnak számít, mégis, érdemes azt is megnézni, hogy van-e ingyenes wifi, amire rákapcsolódhatsz.

Nagy segítség lehet, ha elolvasod a visszajelzéseket a korábbi utasoktól. Egy szálláshely hiába tüntet fel magáról valamit a saját oldalán, ha az értékeléséből nem ez látszik. Érdemes átfutnunk az ott megszállt emberek véleményét. Azért az sem feltétlen jó, ha a szálláshely értékelése 100 százalékos, mert az már gyanút kelt az emberben.

Ha ezek alapján megtaláltuk a megfelelő szálláshelyet, még mindig ne hagyjuk abba a kutakodást. Ha van rá lehetőségünk, nézzünk utána a választott helynek a saját weboldalán is. Előfordulhat, hogy találunk ott valami kedvező csomagot, amivel olcsóban tudunk szállást foglalni. De ha túl drágának találjuk az árat, mi magunk is rákérdezhetünk, hogy nincs-e olcsóbb szoba. Ha a szálláshelyen nincs éppen telt ház, akkor előfordulhat, hogy kiadják a szobát olcsóbban is. Persze ez nagyban függ a szálloda hozzáállásától is, de egy próbát megér.

Ha ezeken a lépéseken végig megyünk, jó eséllyel megtalálhatjuk azt a szálláshelyet, ami számunkra a legideálisabb. Utána már nincs más hátra, mint lefoglalni és jót pihenni, vagy tevékenyen eltölteni ott az időt.