Sorsjegyet csak mértékkel

2020. okt. 20. Szűrös Ivett

Ha játszani nem is, de nyerni mindenki szeret(ne). Az egyes, sokszor milliós nyereményekkel (is) kecsegtető szerencsejátékok sok emberben keltenek reményt. Persze mindenkinek saját döntése az, hogy részt akar-e venni ilyesmiben vagy sem. Sajnos azonban nagyon könnyen egy-egy játék rabjává lehet válni. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig nem csak az egyénre, de előbb-utóbb a környezetére és a családi, baráti kapcsolataira is negatív hatással lesz.

Kaparós sorsjegy. Véleményem szerint az egyik „legveszélyesebb” játék. Nagyon könnyen hozzá lehet jutni, hiszen rengeteg helyen árulják (posta, lottózó, kocsma, stb.), sőt már online is elérhető. Kaparás közben az ember reméli, hogy épp nála landol majd egy nagyobb, esetleg milliós nyeremény. Erre azonban igen kevés az esély… Persze sokan, különösen a függők szeretik bizonygatni, hogy ők mennyire szerencsések, és sorolják az eddigi nagyobb összegű nyereményeiket. Statisztikát viszont nem, vagy csak elvétve vezetnek arról, hogy – egy meghatározott időszak alatt – mennyit költöttek sorsjegyre, s abból mennyit nyertek. Ismerek olyat, aki – többek között – a túlzásba vitt kaparás miatt került anyagilag a padlóra, ráadásul még mindig nem hagyott fel vele… Nem akarok álszent lenni, alkalomadtán én is szoktam kaparós sorsjegyet venni. Ha csak az árát nyerem vissza, azt általában nem váltom ki, hanem kérek helyette egy másikat. (Jól ki van ez találva!) Eddig a legnagyobb nyereményem tizenhatezer forint volt, de annak is már jó pár éve. Ennek ellenére én abban hiszek, hogy nem kell ahhoz kötegre vásárolni a sorsjegyet, hogy nagyobb összeget nyerjen vele valaki. Elég egy szerencsés húzás. Hiszen a szerencsejátéknak már a nevében is benne van, hogy mi kell hozzá. Ez pedig a nagybetűs SZERENCSE. Persze vannak, akiknek más a véleményük, és nem véletlenszerűen húznak/választanak sorsjegyet, hanem valami (pl. sorszám) alapján. A közösségi oldalakon egyébként találhatóak olyan csoportok, ahol az emberek megoszthatják egymással az „eredményeiket”. Én (passzív) tagja vagyok egy ilyennek, és azt kell tapasztalnom, hogy bizony az igazán nagy nyeremény tényleg olyan ritka, mint amekkora esély van rá… Elvétve azért akad egy-egy milliós nyeremény, és biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, aki hallotta valakinek a valakijétől, hogy valakinek a valakije nyert már igazán nagy összeget.

Mérték, mérték és mérték! Kétféle ember létezik. Az egyik tud, a másik pedig képtelen mértéket tartani a szerencsejátékokban. Aki érzi, hogy már csak külső segítséggel tud kigyógyulni a függőségből, az mihamarabb kérjen segítséget! Ugyanígy, ha észrevesszük, hogy egy ismerősünk, barátunk vagy családtagunk elveszítette a kontrollt, próbáljunk meg beszélni vele, és a helyes útra terelni. Van, ahol viszont már csak a szakember segíthet!