Sorozatnézés: az ártatlan szórakozástól a függőségig

2020. jún. 25. Szűrös Ivett

Sokan szeretnek filmeket, sorozatokat nézni, ami annak is köszönhető, hogy ez az egyik legpihentetőbb és legszórakoztatóbb kikapcsolódási, pihenési forma.

Szerencsére ma már nem vagyunk időhöz vagy helyhez kötve, kedvünk szerint válogathatunk a rendelkezésre álló online is elérhető mozik, szériák között. A nyolcvanas, kilencvenes években és talán még a kétezres évek elején is gyakori volt, hogy az egész család összegyűlt egy-egy kedvenc megnézésére. Egyfajta közös program volt végigizgulni a cselekményt és a szereplők életének alakulását, ami másnap persze beszédtéma volt az iskolában, illetve a munkahelyen. Aki lemaradt egy-egy epizódról, az vagy a többiek elbeszéléséből értesülhetett a történésekről, vagy pedig, ha a lehetőség adott volt, akkor (VHS/DVD) felvételről visszanézhette azt, esetleg reménykedhetett az ismétlésben.

Köszönhetően a technika gyors fejlődésének, ma már nem kell azon idegeskednünk, hogy nem érünk haza időben, így elmulasztunk valami hihetetlenül fontosat az aktuális kedvencünkből. Manapság, amikor egy háztartásban általában nem egyetlen televízió van, hanem mindenki szobájába jut egy, kevésbé megszokott, hogy a család együtt tévézik. Ez egyrészt jó, hiszen nem kell vitatkozni azon, ki, mit szeretne nézni, másrészt viszont oda a korábbi közös családi film- és sorozatnézés „hagyománya”. A technika fejlődése és az internet térhódítása azt is lehetővé teszi, hogy útközben (mobilon, táblagépen, laptopon) olvassunk, írjunk, filmezzünk. A legtöbben azonban otthon bekuckózva szeretnek ezen tevékenységek valamelyikének hódolni. Rengeteg széria közül válogathatnunk. Aki romantikus típus, és már unja a dél-amerikai szappanoperákat, az próbálkozhat dél-koreai vagy török sorozatokkal is. Vannak szériák, amelyek nézését egyszerűen képtelenség abbahagyni. Még akkor is, ha tudjuk, hogy reggel kialvatlanul fogunk ébredni, majd munkába vagy iskolába menni, mi mégis sorozatmaratont tartunk, és addig nézzük, amíg a szemünk magától ragad le. Tesszük ezt annak ellenére, hogy bármikor, amikor több szabadidőnk van, folytathatnánk kedvencünket. Ez persze annak is köszönhető, hogy a készítők az egyes epizódok végét hagyják a legizgalmasabbra, így amennyiben az rendelkezésre áll, nehéz megállni a következő rész elindítását.

A sorozatok magukba szippantják a nézőket. Általuk átélhetünk olyan szituációkat, megélhetjük azokat az álmainkat, vágyainkat, beteljesületlen szerelmeinket, melyeket a valóságban gyávaságunk, anyagi helyzetünk, meglévő kapcsolataink vagy egyéb okok miatt lehetetlen. Azt azonban nem szabad elfeledni, akármennyire is függői leszünk egy-egy sorozatnak, azok jól megírt forgatókönyvek alapján készülnek. A mi életünket nekünk kell a kezünkbe venni, és lehetőségeinkhez mérten úgy alakítani, hogy a valóságban éljük meg a számunkra fontos dolgokat, ne pedig valami kitalált, színészek által eljátszott történet egyik szereplőjének helyébe képzelve magunkat.