Sorozatajánló: Sherlock

2022. márc. 14. Lebán Csenge

Valószínűleg mindenki ismeri Arthur Conan Doyle, skót író Sherlock Holmes detektívtörténeteit. A regények és novellák a különleges képességű nyomozóról és társáról, John Watsonról szólnak, akik együtt oldanak meg bűnügyeket.

A Netflixen elérhető a 2010-ben, Steven Moffat és Mark Gatiss áttal alkotott Sherlock sorozat, melynek különlegessége, hogy a történet a 21. században játszódik. Mivel nem éppen mondható újnak, igen furcsa, hogy ezelőtt még nem hallottam róla. De sebaj, most már láttam, és szívből ajánlom azoknak, akik szeretik az izgalmakat, és a kissé elvont dolgokat.

A sorozatban Sherlock egy általa kitalált pozícióban, tanácsadó nyomozóként dolgozik, ezzel segíti a londoni rendőrség munkáját. John Watson veterán katonaorvos, aki visszatért Afganisztánból. Másokkal ellentétben őt nem a háborús sokk gyötri, hanem inkább a vágy, hogy visszatérjen a veszélyes, kalandokkal teli helyre. Egy közös ismerős hozza össze, mert mindketten éppen lakótársat keresnek. A legelső közös vonás, ami miatt végül tényleg összeköltöznek, hogy mindketten azt gondolják, ugyan ki akarna velük együtt élni.

Miután Watson beköltözik, hamar rájön, hogy a nyomozó egyáltalán nem átlagos. Vele együtt a nézők is megismerik Sherlock átlagon felüli következtető-képességét, melynek segítségével szinte bármire rájön. Egy pillantásból leszűri az emberekről az élettörténetüket nagy vonalakban, olyan apró dolgokból, melyeket egy átlagos ember észre sem venne. Sherlock Holmes úgy látja az összefüggéseket, mint senki más. „Memóriapalotájában” tárol minden információt, amivel élete során valaha találkozott, és azt megjegyzendőnek tartotta. Bár modora majdnem minden szituációban kifogásolható, azért sok esetben nagyon mulattató is. Gyakran elég érzéketlen, például a belé fülig szerelmes boncmesterrel, Molly Hooperrel, és ezzel nem kel túl jó benyomást a nézőkre. Annál inkább, mikor a rendőrfelügyelőt, Greg Lestrade-et szólja le annak valójában teljesen átlagos, Sherlock szerint ostoba gondolkodásáért.

Mint szórakoztató szereplő, ott van még Mycroft, Sherlock bátyja. Számomra már maga a név is szórakoztató volt elsőre, aztán később jobban megismertem őt. A kormánynak dolgozik, önmagát nagyon komolynak mutató, befolyásos ember. A testvérek közt állandó a rivalizálás, hiszen az idősebb Holmes testvér is brillírozik a következtetés és gondolkodás terén, azonban ő Sherlockkal ellentétben nem elég motivált ahhoz, hogy terepre menjen, és valóban bevesse magát. Vigyázni próbál öccsére, gyakran megpróbálja jó belátásra bírni, de legtöbbször már csak annyit tehet, hogy makacs testvérét kihúzza a csávából. Kettejük viszonya az, ami igazán szórakoztató, hiszen felettébb ridegen bánnak egymással, mégis érződik, hogy nagyon is fontosak egymás számára.

Még vehetném sorra a nagyszerűbbnél nagyszerűbb karaktereket, de nem teszem. Aki megnézi a sorozatot, majd úgyis megismeri őket.

Összesen négy évadból áll, s azok három másfél órás részből. Gyakran elvont, hiszen betekintést nyerhetünk Sherlock elméjébe, és van, hogy úgy látjuk a történéseket, ahogyan ő. Ez inkább a sorozat vége felé következik be, az első részekben még inkább átlagos emberként, például John Watson szemszögéből szemléljük az eseményeket, és a nyomozó kiváló munkáját. Sherlock Holmes olyan karakter, aki biztosan nem nyűgöz le elsőre. De még másodikra se. Bosszantó stílusa idegesítővé is teszi az intelligenciáját. Az idő előrehaladtával azonban megismerjük emberi oldalát, és rájövünk, hogy neki is van gyengédebb része a szívében. Igenis képes érezni, és ez az, ami a néző szemében a végére nagyon vonzóvá teszi.

A műsor talán kissé lezáratlan. Nem teljesen, hiszen a legutolsó bonyodalom végül megoldódott. De én nem mindenre kaptam választ, ami felvetődött bennem. Érdekeltek volna bizonyos részletek, hogy mi történhetett a szereplőkkel az utolsó, lezáró rész után.

Viszont úgy tűnik, ezt a néző fantáziájára bízták az alkotók.