Sorozat ajánló: Az örökösnő álarca mögött

2022. okt. 07. Tollas Tímea

Pár hete bukkantam rá a Netflix szövevényes útvesztőiben Az örökösnő álarca mögött című sorozatra. Anélkül, hogy utána olvastam volna, belekezdtem. Úgy voltam az egésszel, hogyha nem tetszene vagy túlságosan untatna, majd lekapcsolom, ahogyan a többi vontatott sorozattal is bármikor megtettem.

Azonban a világ akkor fordult velem igazán nagyot, amikor az első epizód után képtelen voltam lekapcsolni. Éreztem, hogy mosdóba kellene mennem és már a gyomrom is fájdalmasan morajlott, emlékeztetve arra, hogy elég régen ebédeltem már és bőven elmúlt a vacsoraidő is.

Mintha a kanapémhoz szegezett volna egy láthatatlan, megmagyarázhatatlan erő, avagy a tudatalattim. Nem akartam egy pillanatra sem megszakítani ezt a különleges és még annál is lebilincselőbb élményt. Az egészet pedig csak tetézte a tudat, hogy a történet nem kitalált, hanem valós alapokon és történéseken nyugszik.

Olvassátok most Az örökösnő álarca mögött sorozatról írt véleményemet és ajánlómat, legalább akkora érdeklődéssel, amekkorával én írtam és néztem végig a sorozatot.

„A világ minden baját a pénzre lehet visszavezetni… vagy a hiányára.”

Agatha Christie

Inventing Ana: avagy így verd át a gazdagokat!

Ahogyan az előbb is írtam, ez a sorozat teljes mértékben valós történéseken alapul, a benne lévő főszereplő, Ana Delvey vagy eredeti nevén Anna Sorokin pedig egy fondorlatos szélhámos. Olyan csaló, aki mérhetetlenül okosan és meggyőzően hitette el az őt körülvevő gazdag csemetékkel és felnőttekkel egyaránt, hogy egy gazdag örökösnő.

Ami a legviccesebb és ironikusabb az egészben: Ana nagyon jól és okosan csinálta az egész megtévesztést, hiszen olyan szállodákban szállhatott meg, olyan éttermekben evett és bizony olyan luxus márkájú ruhákat vásárolt, amelyekre magától soha az életben nem lett volna pénze.

Hogyan is ábrázolják élethűen Ana karakterét a sorozatban? Fantasztikusan! Az orosz szélhámost alakító Julia Garner tökéletesen eltalálta Ana stílusát. Fennhéjázó, egocentrikus, nagyképű és leírhatatlanul irritáló személyiség, aki minden körülötte lévő embert lenéz, azonban ezt nagyon jól tudja leplezni, ha éppen arra van szüksége az érdekei miatt.

Ana Delvey végig egy meg nem értett zseniként van beállítva, aki ügyes csavarokkal, a rábeszélés és a meggyőzés képességével nem csak hogy rendelkezik, hanem mindehhez még olyan bosszantóan rafináltan is rángatja az embereket, mintha azok csak rongybabák lennének.

A sorozat arról szól, hogy Vivian Kent újságíró hogyan ismerkedik meg Anával, miközben igyekszik felgöngyölíteni a szálakat. A szálakat egy olyan cikkhez, amelyben feltárja az igazságot az igazi Ana Sorokinról, aki egy okos szélhámos.

Saját vélemény alapján írom, hogy ez a sorozat lenyűgöző és nagyon érdekfeszítő végig, fenntartja a néző figyelmét. Az egyetlen negatívum, amit kiemelnék: Anna Chlumsky színésznőt, aki az újságírónőt alakítja talán mutathatták volna kevesebbszer a sorozatban, hiszen ez nem az ő története, hanem Ana Delvey-é. Ezen kívül saját meglátás, hogy a színésznő sokszor túlzásba vitte a mimikáját, amely a legtöbbször inkább volt zavaró, mint helyénvaló az adott szituációban.

Tények, amelyeket nem árt tudnod a kamu örökösnőről

Ki is ez a szóban forgó Anna Sorokin? Egy orosz származású német szélhámos és csaló.

2013 és 2017 között tehetős német örökös nőnek adta ki magát, méghozzá Anna Delvey néven. 2017-ben letartóztatták, ugyanis összesen 275 000 dollár értékben csalt és vert át pénzintézeteket, szállodákat, bankokat és éttermeket.

Őszintén ajánlom számotokra is, hogy nézzétek meg Ti is ezt a sorozatot, mert biztosan tanultok majd belőle egyet s mást a világunkról és a benne élőkről.

(Képforrás: port.hu)