R. Kelényi Angelika – Mennyei bűnök (könyvajánló)

2023. jan. 12. Lebán Csenge

Titkok, rejtélyek, bűnök. Mocskos dolgok folynak a világban. Ez így volt, így van, és így is lesz mindig, amíg csak ember él a Földön. Előfordul ez Isten szolgálói között is. Napjainkban is hallgattunk már róla, hogy egy-egy egyházi személyről kiderült, nem éppen Istennek tetsző életet élnek. És ez régen sem volt másképp.

Erről szól R. Kelényi Angelika kétrészes, Velencében játszódó Mennyei bűnök sorozata. A történet két szálon fut, két főszereplő életét meséli el, melyek egy ponton összeérnek. Az egyik szereplő Marco Fiore, az egyházi nyomozó, aki kiábrándultságában letette a reverendát, és züllött életét éli napról napra. A másik pedig Blanca Riva, az elárvult lány, aki két fiatalabb húgát nevelgeti nagy nehézségek árán, mígnem egyszer csak betelik a pohár, és olyat tesz, amitől egyedül a Jóisten menthetné meg.

Itt ér össze a két eseményszál, ugyanis Marco Fiore hosszú idő után új ügyet vállal el, Katharina Schillingfürst hercegnő megbízásából. Egy helyi zárda bűnös tevékenységére kell fényt deríteni, hogy az inkvizíció végre valahára ne csak eltusolja, hanem megvizsgálja az ügyet. Ehhez pedig olyasvalakire van szükség, akit beépíthet a zárdai életbe. Ez nem lehet más, mint egy nő, aki elvállalja a feladatot. És hát ki vállalna el egy ilyet veszélyes küldetést? Talán valaki, akinek nincs más választása…

Az élmény, amit a történet ad, valami csodálatos. Oldalról oldalra egyre több izgalmat ad, mígnem az olvasó teljesen belebolondul, és csak falja a könyvet. Az írónő remekül megfogalmazza azokat a szörnyű dolgokat, amelyek a zárdában történnek, és ezek olyan események, amikről életemben nem gondolnám, hogy Isten házában előfordulhatnak. Egyszerre megdöbbentő és szívfacsaró. A sorsok, amik ott vannak, azok az apácák, akik feltétlen bíznak a zárdafőnökben, majd rá kell jönniük, egész életüket hazugságban élték le.

Végig követhetjük Blanca Riva összetört lelkének gyógyulását, és persze újabb töréseit is. Illetve megismerhetjük Marco Fiore gondolatait is, akit a nyomozás, és a lány személye kezd visszahozni a való életbe. Nem vágyik többé a züllött életre, hanem megtalálja az okokat, amiért igazán érdemes élni.

A Mennyei bűnök sorozatnak folytatása is van, bár másik címen fut, ez a Lánynevelde. Ebben folytatódik Blanca és Marco története. Én személy szerint azt várom legjobban, hogy kiderüljön, lesz-e közös sorsa a két fiatalnak, vagy ugyanúgy csak összeér egy ponton kettejük élete. S bár ezek a könyvek a Mennye bűnöknek a folytatásai, a történet nem olyan, ami mindenképpen folytatást kíván. Az ügy teljesen lezárult, megoldódott a rejtély, nem maradt elvarratlanul egyetlen bonyodalmi szál sem. Csupán a szereplők életének folytatásáról nem tudunk sokat, a következő részek talán ezt az igényét teljesítik majd az olvasnak.

Arról pedig majd szintén jelentkezem.

Addig is, ha még nem tettétek, olvassátok el a Mennyei bűnöket, mert garantáltan remek élményt nyújt.