Ötletek, ami alapján összeállíthatod a könyves bakancslistádat

2023. febr. 28. Farkas-Csamangó Tekla

Ha szeretsz olvasni, netán igazi könyvmoly vagy, bizonyára rendelkezel egy álomlistával, ami azokat a könyveket tartalmazza, amiket minden vágyad szinte felfalni. Ám, ha még ennél is többet akarsz, akár könyves bakancslistát is összeállíthatsz magadnak. Amit egy év vagy egy nyár alatt szeretnél elolvasni. Ehhez gyűjtöttem Neked néhány ötletet, hogy elindulhass egy szuper könyves kaland útján.

Természetesen nagyon sokfélék vagyunk, így az az igazi, ha a saját ízlésedet követed, de nem árt néha egy picit a komfortzónádból is kilépni. Ki tudja, lehet, hogy felfedezel egy számodra ismeretlen írót, akinek a stílusába aztán beleszeretsz, és az új kedvenceddé válik. Lássuk hát a listát!

Egy könyv, aminek a sztoriját filmből ismered

Olvass el egy olyan könyvet, aminek a történetét már láttad filmen. Néhány sztori esetében óriási különbségek lesznek a két változat között, mégis rendkívül érdekes tapasztalat lehet számodra a változatok megismerése. Ehhez szeretettel ajánlom például Nicholas Evans: A Suttogó című könyvét.

Egy könyv, ami a borítója miatt tetszett meg

Mindent a szemnek alapon válassz egy olyan könyvet a könyvtárból vagy a boltból, aminek a borítója megérintette a szemed vagy a lelked. Mivel a vizualitás kifejezetten befolyásolja döntéseinket, „a szerelem első látásra – könyv” gyakran óriási izgalommal tölthet el. Vagy akár arra is megtaníthat, hogy nem minden az, aminek látszik.

Egy könyv, aminek a címében szerepel egy állat – vagy növénynév

Vajon tényleg a természethez kerülsz közelebb, ha ilyesmit olvasol?

Könyv kortárs magyar szerzőtől

Bár sokan csak külföldi íróktól hajlandók olvasni, ne feledd a hazaiakat. Mi is rendelkezünk jó néhány gyöngyszemmel. Neked ki a kedvenc magyar íród?

Ifjúsági regény

Repülj vissza tinédzserkorodba vagy a húszas éveid elejére egy ifjúsági regénnyel. Olyan is lehet, amit már olvastál korábban, hiszen jó alkalom lesz a nosztalgiázásra.

Könyv, ami a kedvenc külföldi városodban játszódik

Utazz el abba a városba, ami a szíved közepén fekszik, méghozzá egy könyv segítségével.

Könyv, amiben szerepel a kedvenc ételed vagy italod neve

Én ez alapján választottam ki tavaly például Agnès Martin-Lugand: A boldog emberek olvasnak és kávéznak című könyvét.

Egy könyv, ami a suliban kimaradt

A rettenetes kötelezőket olvasd most más szemmel, hiszen már senki sem kötelez rájuk.

Egy könyv, aminek köze van a kedvenc évszakodhoz

Gondolj csak bele, ezt a regényt vagy novelláskötetet egészen biztosan imádni fogod! Mi lehetne annál jobb, amit átölel a kedvenc évszakod?

Egy verses- vagy novelláskötet

Szentelj figyelmet a verseknek, novelláknak, tápláld velük a lelkedet.

Egy krimi

Bűnügyi regényeket kedvelők előnyben. De akkor is jó tapasztalat ez, ha csak ritkán vagy egyáltalán nem olvasol krimit.

Zsákbamacska

Ezt a feladatot többféleképpen teljesítheted. Vagy rendelj egy online könyvesboltból, zsákbamacskát, mert már nagyon sok helyen kapni ilyet. Vagy kérj meg egy ismerőst, hogy vegyen ki egy általa választott véletlenszerű könyvet Neked a könyvtárból. Esetleg, amennyiben van rá anyagi kereted, egy meghatározott összeggel küldd el egy közeli könyvesboltba, és bízd magad a véletlenre.

Éles váltás

Olyan könyv, ami abszolút távol áll a stílusodtól. Neked mi volna az?

Mese

Egy mesekönyv, vagy olyan témájú könyv, amelynek köze van a mesékhez. Itt jó szívvel ajánlom például Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról című könyvét.

Egy könyv, ami igaz történeten alapul

Ismerkedj meg egy olyan könyvvel, amelynek alapsztorija tényleg megtörtént.

Történelmi témájú regény

Vegyél fel a listádra egy olyan regényt is, ami valós történelmi eseményt dolgoz fel.

Romantikus regény

Adj időt a szerelemnek, és engedd, hogy elragadjanak az érzéseid.

Ami Veled is megtörtént/történhetett volna

Válassz egy olyan könyvet, amit akár rólad is írhattak volna. Ami valahogyan kapcsolódik az életedhez vagy, ami olyan helyen játszódik, ahol már jártál.

+1 Idegen nyelvű könyv

Egyik személyes kedvencem az idegen nyelvű könyv. Amennyiben jól beszélsz valamilyen külföldi nyelvet, érdemes regényt olvasnod azon a nyelven is. Ha igazán érdekes dolgot szeretnél átélni, akkor érdemes egyszerre olvasnod az idegen és a magyar változatot, mert felettébb különleges tapasztalat, ha ráérzel a nyelvi különbségekre.

Ha még tanulod, és nem érzed olyan folyékonynak, erősnek a tudásod, akkor sincsen semmi veszve, hiszen léteznek nyelvi szinteknek megfelelő olvasmányok.

Amennyiben pedig nem beszélsz másik nyelvet, helyettesítheted ezt a pontot azzal, hogy olyan könyvet keresel, amelyben az adott kultúrát tekintve idegen, külföldi a főszereplő.

A Te könyves bakancslistád, hogy néz ki? Jó olvasást kívánunk!