Ősz – egy csodás évszak

2020. aug. 22. Szűrös Ivett

„Az ősz az az évszak, amikor a világ kicsit megnyugszik, és számba veszi, eleddig mit ért el. Változást hoz, de megnyugtatóan lassú átmenettel, nem kapkodó pánikban.”

Jean de La Bruyére

Az idő elképesztően gyorsan telik. Az ember emlékezetében még élénken élnek az elmúlt karácsony meghitt pillanatai, pedig lassan már az idei nyárnak is vége. Néhány nap múlva szeptember elseje, amikor is kezdetét veszi a naptári ősz.

Bizony a dolgos hétköznapokban az ember szinte észre sem veszi az idő múlását. Sokan leginkább a nyarat várják, hogy szabadságukat vagy annak egy részét vízpart mellett tölthessék, majd kipihenten, újult erővel térhessenek vissza a munka világába, valamint az iskolapadba. Ki-ki a maga helyére.

Mi, Magyarországon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen nálunk a négy évszak elkülönül, így átélhetjük, megcsodálhatjuk a természet változásának csodálatos körforgását. A télnek, a tavasznak, a nyárnak és az ősznek is megvan a maga varázsa. Olykor-olykor érdemes szakítani egy kis időt arra, hogy jobban szemügyre vegyük a körülöttünk lévő természetet, a folytonos változásokat. Az ősz különösen szép évszak, ráadásul szeptemberben és október elején az időjárás általában még igazán kellemes: napfényes és csapadékmentes (vénasszonyok nyara). A hidegebb hónapok beköszönte előtt ajánlott kihasználni a jó időt, és olyan sokat a szabadban lenni, amennyit csak lehet: kirándulni, túrázni vagy egyszerűen csak sétálni egyet a közeli parkban. Aki idén tervez még lakásfelújítást, annak lassan ideje hozzálátni. Az enyhe, ősz eleji időjárás ugyanis kedvez az ingatlanok körüli kerti, felújítási és egyéb adódó munkák elvégzéséhez. A nyár elmúltával a kertes házban lakók felszabadulhatnak egy időre a fűnyírás terhe alól, azonban most a hulló falevelek gondoskodnak róla, hogy a háztulajdonosok továbbra se unatkozzanak.

Több költőnket, köztük Petőfi Sándort is megihlette az ősz.

„Itt van az ősz, itt van ujra,

S szép, mint mindig énnekem.

Tudja isten, hogy mi okból

Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,

Innen nézek szerteszét,

S hallgatom a fák lehulló

Levelének lágy neszét.”

Az egész költemény csodálatos és magával ragadó, de a leginkább a fent idézett sorok adják vissza, hogyan is viszonyul a magát természethez közel érző ember az őszhöz, az évszak okozta változásokhoz.

Ősszel érdemes egy kicsit lassítani, visszatekinteni az elmúlt hónapokra: (ismét) örülni annak, amit ez évben már sikerült elérnünk, és újabb erőt meríteni mindazon célokhoz, tervekhez, melyeket még az idén meg szeretnénk valósítani.