Okostelefon nélkül már élni sem lehet?

2021. jún. 15. Szűrös Ivett

Nem is kell, de légy tudatos és mértékletes

Az okostelefon egy nagyszerű találmány, amelyet számtalan dologra lehet használni. Megkönnyíti többek között a kommunikációt, a tájékozódást és az ügyintézést, hogy csak a legfontosabb előnyöket említsük. Egy sokoldalú eszköz, amely elfér az ember tenyerében. Többek között ez is az oka, hogy sokan már el sem tudnák képzelni az életet nélküle.

Az emberek mobilozási szokásai eltérőek. Van, aki az okostelefont tényleg csak alapdolgokra használja, és az sem zavarja, ha épp otthon felejti egy kapkodós reggel után. Aztán ott van az arany középút, amikor bár az ember életének fontos része a mobil, mégis, ha úgy hozza a helyzet, akkor rövidebb-hosszabb időre meg tud tőle válni. Tehát ha kell, akkor lenémítja/kikapcsolja (pl. moziban), emellett nem esik pánikba, ha nincs internetkapcsolat, vagy lemerül a telefon, töltésre viszont épp nincs lehetőség. Sajnos azonban egyre többen mobilfüggők: ezzel kelnek és fekszenek, használják tömegközlekedési eszközökön, szünetekben, de sokszor tanórákon és munkavégzés közben is. A problémát persze nem maga az okostelefon jelenti, hanem az, hogy sokan nem tudnak mértékletességet tartani.

Te is azok közé tartozol, akik túl sokat lógnak a telefonjukon? Szeretnéd csökkenteni ezt az időt, de esetleg nem vagy elég motivált hozzá, vagy épp nem tudod, mit is tehetnél ennek érdekében? Most nézzünk meg néhány olyan tippet, amely segíthet redukálni a mobilozással töltött időt:

Ne vidd mindig és mindenhová magaddal (az otthonodon belül)!

Ez az egyik leghatásosabb módja annak, hogy rövidebb-hosszabb időre „függetlenítsd” magad az okostelefonodtól. Az igaz, hogy mobil nélkül nem célszerű elmenni hazulról, hiszen bármikor történhet valami olyan esemény, amely miatt használnod kellhet. Otthon viszont nem szükséges helyiségről helyiségre magaddal hurcolnod. Az étkezések közben például sokan hajlamosak arra, hogy – akár érkezik valamilyen értesítés, akár nem, – percről percre a képernyőre pillantsanak. Ezért ne vidd magaddal a mobilt az étkezőasztalhoz, hanem hagyd egy másik helyiségben.

Az szintén sok emberre jellemző, hogy az okostelefonjukat az ágyban – elalvás előtt és ébredés után – is használják, sőt vannak, akik mellette is alszanak. A legtöbben azzal magyarázzák ezt, hogy a mobil egyben az ébresztő is. Ez azonban igen gyenge kifogás. Ugyanis mindössze pár ezer forintért be lehet szerezni hagyományos vagy digitális ébresztőórát, így a telefont nyugodtan száműzni lehet az ágyból, ha nem is mindjárt egy másik helyiségbe, de legalább a szoba egy távolabbi pontjára. Mivel bármikor kaphat az ember egy fontos, ám váratlan hívást, ezért lenémítani még éjszakára sem javasolt a mobilt. A wifi-ről vagy a mobilnetről viszont le lehet kapcsolódni, így a békés pihenést nem zavarják meg a különféle értesítések.

Okostelefonozás helyett

Otthon: van néhány szabad órád, esetleg a teljes nap a rendelkezésedre áll, de te nem tudsz magaddal mit kezdeni. Bár nem vagy kimondottan fáradt, mégis a kanapén heversz, s közben a telefont nyomkodod. Az unatkozó perceket és órákat azonban nem csak mobilozással lehet kitölteni. Miért nem keresel magadnak valami értelmesebb elfoglaltságot? Mikor volt utoljára, amikor a kezedbe vettél egy jó (nyomtatott!) könyvet vagy magazint? Nem lenne itt az ideje rendbe tenni a gardróbodat, az elhanyagolt fiókokat vagy épp az iratokat? Van valami hobbid, amit az utóbbi időben nem gyakoroltál? Itt a lehetőség, hogy újra alkoss! Mert csak rajtad múlik, hogy találj valami hasznosabb vagy kreatívabb tevékenységet, ahelyett, hogy folyton az okostelefonodon lógnál.

Útközben: akárcsak otthon, úgy útközben, például megállóban vagy tömegközlekedési eszközön is jó alternatíva lehet mobilozás helyett az olvasás.

Az emberiség hosszú évezredeken és évszázadokon keresztül így vagy úgy, ám boldogult okostelefon nélkül. De miért kellene erről a hasznos eszközről a ma emberének lemondani? Minél tudatosabb és mértékletesebb vagy a mobilhasználatot illetően, annál kevésbé fordulhat elő, hogy kicsúszik a kezed közül az irányítás.

Mert ne feledd! Nem az okostelefonod irányítja az életed, hanem te döntesz arról, mikor és mennyi időt töltesz a használatával!