Nincs karácsony…

2020. dec. 20. Szűrös Ivett

Igen, már biztosan kitaláltad. Naná, hogy Kevin nélkül! Van, aki unja, más minden évben ugyanolyan izgalommal nézi végig a Reszkessetek, betörők! (Home Alone) részeit, mint legeslegelső alkalommal. Különösen az első és a második részre igaz ez, a többit inkább most hagyjuk… És akkor következzen egy kis ismertető, ha valaki még nem tudná, miről is szól ez az ikonikussá vált film.

A Reszkessetek, betörők! első része egy 1990-ben bemutatott amerikai vígjáték. A McCallister család épp a másnapi utazásra készülődik, ugyanis a karácsonyt Párizsban szeretnék tölteni. Mindenki el van foglalva a maga dolgával, az egyik kisfiúval, Kevin-nel (Macaulay Culkin) senki sem törődik. Bármit mond vagy tesz, valahogy mindig ő jön ki belőle rosszul. Végül büntetésből a padláson, egyedül kell töltenie az éjszakát. Áramkimaradás miatt az ébresztőórák nem jeleznek reggel, így a család késve ébred. A nagy kapkodás közben persze mindenki elfeledkezik Kevin-ről, így nélküle szállnak fel a Párizsba tartó járatra. Édesanyjának csak a repülőn jut eszébe, hogy valamit mintha elfelejtettek volna… Aztán jön a megvilágosodás, és már kész is a káosz! Közben Kevin is felébred a chicago-i házban. Megdöbbenve látja, hogy egyedül maradt, az egész család eltűnt. Ennek ellenére nem esik kétségbe, először még örül is neki, hogy így alakult. Kihasználja, hogy a ház egyedül csak az övé. De a szórakozás mellett bevásárol, mos és főz is. Ha persze csak egy magára maradt nyolcéves boldogulásáról szólna ez a film, akkor valószínűleg nem vált volna ikonikussá. Ehhez kellettek a betörők (Joe Pesci és Daniel Stern) is! Amikor Kevin rájön, hogy a házat ki akarják rabolni, elhatározza, hogy megvédi azt. A kisfiú korához képest elképesztő leleményességről tesz tanúbizonyságot. A nézők pedig végig azon izgulnak, hogy a csúnya és rossz betörők pórul járjanak. J Olykor-olykor azért fel-felszisszenve, mert bizony a Kevin által állított csapdákban elég komoly sérülést is lehet szerezni.

A Reszkessetek, betörők! második részében (1992, Elveszve New Yorkban) a család Floridában tervezi tölteni a karácsonyi ünnepeket. A reptérre ezúttal mindenki eljut, ám Kevin lemarad a többiektől, s véletlenül a New York-ba tartó járatra száll fel. Találékonyságának és az apja hitelkártyájának köszönhetően szállást foglal a Plaza Hotelben. Szerencsétlenségére ebben a városban is összefut azzal a két betörővel, akiket az előző részben ő juttatott rendőrkézre… (Érdekesség: A filmben feltűnik Donald Trump is.)

Bár készült még harmadik, negyedik, sőt ötödik rész is, az igazán méltó folytatás és/vagy remake még várat magára.