Néhány dolog, amivel a szállodai vendégek megkönnyíthetik a szobalányok munkáját

2022. aug. 22. Szűrös Ivett

Kevés jobb dolog van a világon annál, mint amikor az ember néhány napra, esetleg hétre ki tud szakadni a dolgos mindennapok világából, a szabadságát pedig nem otthoni munkával, hanem egy minden kényelmet kiszolgáló szállodában töltheti.

Egy hotelben eltöltött idő alatt nem kell rendrakással, takarítással és főzéssel foglalkozni, egyszerűen csak élvezhetjük azt, hogy mások elvégzik helyettünk a “piszkos munkát”. Szép és tiszta szobák, valamint előre megterített asztalok és finom ételek várnak. A személyzethez pedig bármikor fordulhatunk extra kérésekkel. (Természetesen nem minden szállodában szerez az ember – csak – pozitív tapasztalatokat, de mi most tekintsünk el ettől, és vegyük úgy, mintha a jó és minden igényt maradéktalanul kielégítő hotelekből lenne több.)

Reggelente elhagyja az ember a szobáját, hogy elköltsön egy finom reggelit, majd miután végzett, egy olyan helyiségbe térhet vissza, ahol már valaki rendet tett és kitakarított. De mi is fogadja pontosan a belépőt? Bevetett ágy – igény/kérés, illetve hosszabb idejű szállodai tartózkodás esetén bizonyos időnként, rendszerint háromnaponta – friss ágynemű, kiürített szemetes, a piszkos (földre dobott) törölközők helyett tiszták, ezek mellett pedig a kifogyott, hotel által biztosított cikkeket (pl. wc papír) is újra feltöltötték. És persze egy gyors takarítás (portörlés, porszívózás stb.) is történt mind a hálóban, mind a fürdőben. Az előbb felsorolt feladatok elvégzése persze elvárható annak a pénznek a fejében, amit a szállásért fizet az ember. És sokan épp emiatt nem is foglalkoznak vele, hogy a szobát és a fürdőt (vagy lakosztályt) olyan állapotban hagyják, hogy ott a lehető legkevesebb dolga legyen azoknak, akiknek ott rendet kell tenni.

A következőkben összeszedtem néhány dolgot, amivel a szállodai vendégek megkönnyíthetik a szobalányok dolgát. Ezek jó része magától értetődőnek tűnhet, hiszen nem túl nagy „kérések”, mégis sokkal több az igénytelen vendég, mint azt bárki is gondolná.

Mivel magam is dolgoztam hotelben, így a következő listát a személyes tapasztalataim alapján állítottam össze.

Ágyneműcserére lehetőleg csak az erre kijelölt napo(ko)n kerüljön sor

Van olyan vendég, aki beveti az ágyat, ami önmagában egy igazán kedves gesztus, azonban teljesen felesleges, mivel a szobalány úgyis utána igazít majd. Ráadásul, ha hosszabb ideig, mondjuk egy hétig tartózkodik valaki a szállodában, akkor legalább egyszer ágyneműt is kell nála cserélni – már csak ezért is felesleges a vendégnek beágyazni.

Ami viszont tényleg segítség az az, ha nem iszik és nem eszik az ágyban, vagy ha mégis, akkor legalább odafigyel arra, hogy se morzsa, se egyéb ételmaradék vagy paca ne kerüljön az ágyneműre. Talán valakinek ez nagy elvárásnak tűnhet, egy szobalánynak viszont extra percekbe kerül eltakarítani az ágyban történt evés-ivás nyomait. Sőt, ha az ágynemű foltos is lett, le is kell cserélni azt, ami abban az esetben különösen bosszantó, ha a vendég csak előző nap érkezett.

Egyébként, ha valaki ágyneműcserét szeretne, javasolt ez irányú kérését a recepción vagy magánál az emeleten dolgozó szobalánynál jelezni. Ha nagyon rendes a vendég, akkor annyival segítheti is a személyzet munkáját, hogy előre lehúzza az ágyneműt. Ez a szállodából való távozás napján is igen kedves gesztus a részéről.

Szemetesek rendeltetésszerű használata

Általában két kuka van egy szállodai szobában. Az egyik az úgynevezett papír, a másik pedig a fürdőben lévő kozmetikai szemetes. Nos, mivel rendszerint csak az utóbbiban van zsák, így abba javasolt kidobni minden vegyes hulladékot, a papír szemetesben viszont valóban csak a tiszta papírok landoljanak. És hogy miért? Amikor egy vendég elfoglalja a szobáját, akkor egy üres papír szemetes várja, ha viszont ő maga nem csupán tiszta papírhulladékot, hanem mondjuk egy megkezdett joghurtos dobozt is beledob, az abból kifolyt joghurt eltakarítása bizony plusz munkát jelent a személyzetnek. Ez viszont megelőzhető, ha a vendég elég gondos, vagyis az ilyen és ehhez hasonló szemetét abba a szemetesbe dobja, amiben van kukás zsák is. Az persze igaz, hogy a kozmetikai szemetesek rendszerint elég kicsik, így azokban csak kevés hulladék fér el. Amennyiben tudjuk, hogy a szállodai tartózkodásunk alatt nekünk jóval több vegyes szemetünk keletkezik, mint ami naponta egy kis kukában elfér, érdemes kérni a személyzettől egy nagyobb szemeteszsákot.

Mert a szellőztetés fontos – igen, a szállodai szobában is

Nos, egy igényes vendég naponta szellőzteti a szobáját. Igen, néhány percre még télen is ablakot nyit. Mert ugye az emberek java része azért magától észleli, ha itt az ideje egy helyiség levegőcseréjének. Ennek ellenére azonban igen gyakori, hogy a szobalányokat nem túl kellemes illatok fogadják, amikor belépnek egy-egy vendég szobájába/lakosztályába. Most bizonyára azt gondolhatják, hogy ugyan meddig tart a takarítás megkezdése előtt kinyitni, majd annak végeztével becsukni egy ablakot… Nos, lehet, hogy csak pár másodpercet vesz igénybe, de még ennyi időbe se kerülne, ha a vendégnek magától lenne igénye a friss levegőre és a szagtalan szobára… Jó időben persze ez talán nem is okoz akkora gondot, hiszen sokan éjjel-nappal bukón hagyják az ablakot, amikor azonban hidegebb van, különösen a fázósabbak hajlamosak megfeledkezni a szellőztetés fontosságáról. Egyébként ismert a másik véglet is, amikor valaki szélesre tárja az ablakot, sőt még – ha van olyan, akkor – a teraszajtót is, majd képes úgy elhagyni a szobát, hogy elfelejti azokat becsukni…

Csak azt használd, amire valóban szükséged van

De mit is értünk ez alatt? Erre vonatkozóan lehetetlenség lenne minden példát felsorolni, hiszen a szállodai szobák felszereltsége is más. Ide tartozik például az, ha három törölköző van a fürdőben, de a vendégnek elég csak kettő, akkor a harmadikat hagyja úgy és olyan (általában összehajtogatott) állapotban, ahogyan az eredetileg volt. Nyilván ez csak rövid, egy-két napos tartózkodás esetében „elvárható”. De említhetnénk a szobában elhelyezett poharakat is. Ha azokra a vendégnek nincs szüksége, ne is fordítsa fel azokat.

Törölköző-használat

Az előző pontban már röviden szó volt erről. Pontosabban arról tettünk említést, hogy – elsősorban rövid szállodai tartózkodás esetén – úgymond felesleges az összes törölközőt befogni, ha a vendégnek nincs szüksége mindre. Ebben az esetben azonban olyan állapotban, úgymond érintetlenül kell hagynia a feles textíliát, hogy tényleg egyértelmű legyen, azt nem használta. Egyébként a legjobb, ha az elutazás napján az összes használt törölközőt ledobja egy kupacba a fürdő egy sarkába, vagy esetleg egy erre a célra fenntartott kosárba.

Hosszabb, többnapos szállodai tartózkodás esetén bizonyos időközönként a vendég tiszta törölközőket kap. Ha azonban ettől eltérő napon vagy akár minden nap tisztát szeretne, úgy ezt azzal is jelezheti, ha a használtat, vagyis azt, amelyik helyett frisset szeretne, ledobja a fürdő padlójára.

Extra kérések jelzése időben

Gyakran előfordul, hogy a vendégeknek extra kérései vannak. Ilyen lehet, ha például még egy párnát, takarót, törölközőt vagy épp poharat kérnek a szobájukba. Természetesen ilyen kéréssel a szállodai tartózkodás alatt bármikor előállhatnak, azonban ha már jó előre, vagyis még a szoba elfoglalása előtt tudják, hogy ők mondjuk nem két, hanem három párnával alszanak, akkor azt tanácsos a foglalásnál jelezni. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy egy vendég a szállodai tartózkodása alatt nem kíván élni a napi takarítási szolgáltatással. Ha előbb nem is, de legkésőbb a recepciónál való becsekkoláskor ezt jelezni kell. Természetesen az is előfordulhat, hogy csak a szoba elfoglalásakor derül ki, az nem egészen olyan, illetve úgy felszerelt, mint amilyenre számítottunk, ilyenkor persze érhető, hogy az ember utólag, már a becsekkolás után fordul extra kéréseivel a személyzet felé.

Amennyiben valaki különösen elégedett a szállodai szobájának tisztaságával, illetve a mindennapi takarítással, és ezt borravalóval szeretné honorálni, az általában egy kis pénzt hagy hátra a távozás napján. Ez egy igazán kedves gesztus a vendégtől, azonban gyakran tanácsosabb, ha személyesen adja ezt oda az adott emeleten, az ő szobáját is takarító szobalánynak, mintha csak úgy a szobában hagyná azt.

Természetesen egy szállodába pihenni érkeznek a vendégek, azonban egy kis odafigyeléssel ők is tehetnek azért, hogy megkönnyítsék a szobalányok mindennapi munkáját. De ha már a fenti pontokat nem is tartják be maradéktalanul, az legalább elvárható lenne, hogy megtisztelik azzal a takarító személyzetet, nem hagynak maguk után szemétdombot…