Ne hidd, hogy pénz kérdése a divat

2021. júl. 26. Diós Anita

Persze, vastagabb pénztárcával talán könnyebb megszerezni az álomdarabokat, de ha be kell osztanod a pénzed, akkor is bőven van lehetőséged arra, hogy stílusosan, megnyerően, s mindenek felett okosan öltözködj.

Kezdjük is a legelején! A ruhavásárlás ugyan kétségkívül olyan terület, amikor nagy kísértést érezhetünk egy-egy szebb ruhadarab megvásárlására, különösen akkor, ha éppen akciós, vagy egyszerűen csak jutányos áron hozzájuthatunk.

Az okos nő (vagy férfi) azonban új ruhát úgy választ, hogy mihelyst körülnéz, látja, melyek azok a darabok, amelyeket a gardróbja már meglévő készletéhez tud társítani – vagyis, melyek azok a ruhák, amelyeket úgyszólván „van mihez felvennie”. Hiába néz ki jól valami, nincsen értelme megvenni akkor, ha stílusában, színvilágában túl különböző azoktól, amelyek otthon vannak. Ha mégis megvesszük, az ilyen „különc” ruhadarab szinte garantált, hogy a gardrób egy szegletében porosodik majd, netán pár száz forintért megszabadulunk tőle egy apróhirdetéssel.

Más persze a helyzet, ha egészen felfrissítenénk a ruhatárunkat, hiszen ekkor szép fokozatosan is megvásárolhatóak az új ruhadarabok – de ilyen esetben is törekedni kell a következetességre.

A második fontos trükk, hogy adott esetben a használtruha-boltokban és az internetes apróhirdetések között is körülnézzünk, amikor ruhát vásárolnánk. Sok esetben így szinte új állapotban kerülhet hozzánk néhány szép és márkás ruhadarab, ráadásul a környezetet is kíméljük, ha nem mindig csak új ruhákat veszünk.

Ugyancsak jó döntés lehet kuponokkal, hűségpontokkal vásárolni, de arra azért vigyázni kell, hogy a szuper akciók nagyon gyakran arra csábíthatnak, hogy más ruhákra is kivessük a hálónkat, csak mert „az még végül is pont belefér”.

Bátor, de kreatív megoldás, ha a kissé már elnyűtt ruhákat nekilátunk felújítani. A kis szakadásokat hímzéssel, a kopott színeket pedig akár batikolással is orvosolhatjuk, persze, csak megfelelő technikával és tapasztalattal.

Szerencsések azok, akiknek sok jó barátnőjük van, hiszen egy délutáni teázgatás során akár „csajos ruhabörzét” is megbeszélhetnek, amikor mindenki visz a szép, de valamiért megunt vagy már nem kellő ruhákból, hogy aztán elindulhasson a cserebere.

Ha pedig öltözködésről van szó, természetesen a kiegészítőkről sem feledkezhetünk meg. Sok olyan anyag van, amelyből látványos ékszereket lehet készíteni egyszerűen, akár gyorsan megtanulható technikákkal is. A gyöngyfűzéstől kezdve a kerámián át egészen a műanyaggyantáig és a kisüthető gyurmáig szinte végtelen a kreatív technikák tárháza.