Ne függj senkitől – Légy mindig független, tettre kész és önálló

2020. szept. 15. Szűrös Ivett

„Az élet kiszámíthatatlan, veszélyekkel teli, ugyanakkor lehetőségeket is kínál, így a legjobb ezekre mindig felkészülni, kívül-belül egyaránt.”

Tish Jett

Hiába írunk 2020-at, azt máig nem sikerült elérni, hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon az életnek. Bármennyire is tiltakozik érte az igazságérzetünk, de bizony nem születünk egyenlőnek. Van, aki okos, és legjobb tudása, szorgalma révén igyekszik az életben előre jutni, mégsem viszi sokra, éppen hogy csak fenn tudja tartani magát, míg másnak a 2×2 is nehezen megy, viszont kellő protekcióval magasra jut. Persze aki beleszületik a jóba annak könnyebb élvezni a gondtalan életet, mint saját erővel küzdeni azért, hogy elérjen valamit.

Akárhogy is, de az élet bizony kiszámíthatatlan, így egyszer fenn, egyszer lenn. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki megtanuljon megállni a saját lábán.

Az önállóság és a függetlenség nem azt jelenti, hogy egyedül, magányosan kell élnünk. Egyszerűen csak arról van szó, hogy amíg testileg és lelkileg egészségesek vagyunk, addig ne várjunk el másoktól semmilyen segítséget, hanem igyekezzünk mi magunk megteremteni azt az anyagi színvonalat, amelyen élni szeretnénk.

A fiatal évek gyorsan elszállnak, és minél idősebb az ember, annál inkább tudatára ébred, hogy a pénz nem számít. És MÉGIS. Szép dolog az olyan nagy szavak hangoztatása, minthogy a szeretet a legfontosabb, más nem számít. Pénz nélkül azonban még egy kiflit sem adnak a boltban. Az éhes ember pedig minden, csak nem boldog. Különösen akkor nem, ha adott esetben a családját, a gyermekeit is éhezni látja. Ezért nagyon fontos, hogy már maga a családalapítás is tudatosan történjen. Emellett pedig meg kell próbálni minden fizetéskor valamennyit félretenni, legyen szó bármilyen kis összegről, hiszen „sohanemlehettudni”. Bármikor előfordulhat, hogy közbejön egy váratlan kiadás, és bizony a hitel nem mindig opció, így jó, ha van egy biztos (vész)tartalék, amihez szükség esetén nyúlhatunk. Arra ugyancsak figyelni kell, hogy amikor jobban megy, ne szórjuk a pénzt felesleges dolgokra, illetve ne „adakozzunk” érdekbarátoknak. Sajnos nagyon sok az olyan ember, aki csak akkor és addig keresi a másik társaságát, amíg abból valamilyen előnye származik. Ezért az a legjobb, ha nem adunk senkinek, és nem is kérünk senkitől. (Itt most természetesen nem a bajbajutottaknak vagy a rászorulóknak címzett adományokra gondolok.)

Légy mindig független, tettre kész és önálló!