Nagypárna, vagy kispárna a nyerő?!

2022. márc. 12. Bálint Ildikó

Álom édes álom… De hogy lesz a legszebb az álmunk, ha kispárnán alszunk vagy nagypárnán, esetleg mindkettőn, vagy egyiken sem?

Nézzük milyen érvek szólnak az egyes lehetőségek mellett

Milyen párnát vegyek?

Ha napjainkban beírjuk a keresőbe, hogy „párna” akkor több tucat párnaajánlat jön velünk szembe. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük és tudja azt, hogy melyik is lenne a neki leginkább való. A standard méret  egyébként a 70X90 -es nagyobb és a 50X70-es kisebb párna.

Az első kérdés, amit tisztázni kell, hogy mi a párna funkciója. A párnának az lenne a feladata, hogy a nyakunkban található összesen 7 csigolyánkat az alvás ideje alatt tehermentesíteni tudja, állandó helyzetben és megtámasztva tartva a fejünket.

A jelenlegi tudományos álláspont szerint ezt a célt legjobban a kis méretű párnák látják el. A szakértők szerint a hagyományos nagypárnák kora lejárt és kifejezetten ellenzett vélemény a tradicionális nagypárna+kispárna kombináció. A nagypárna ellenzői szerint természetellenes tartást vesz fel a nyakunk, ha nagypárnát használunk.

Hasonló érvek mentén minden szabálytalan alakú vagy akár a henger alakú párnák sem javasoltak alvásra.

Az oldaladon alszol legtöbbször?

Akkor válassz kemény párnát, amely képes arra, hogy áthidalja a vállad és a füled közötti különbséget. Annyira legyen kemény, hogy képes legyen a töltet a helyén maradni. A párna magassága pedig 9-11 cm körül kell, hogy legyen.

A hátadon alszol legtöbbször?

Akkor neked az ergonomikus kialakítású, alacsony párna a javasolt.  A szakértők szerint azok, akik leginkább háton szoktak aludni, inkább valamilyen anatómiai párnát válasszanak, amely képes arra, hogy kövesse a fej, a nyak és a váll vonalát és képes legyen megtartani a gerinc ívelt állapotát.

Inkább a hasadon szeretsz aludni?

Az alvásszakértők szerint a hason fekvéssel az a baj, hogy ebben a helyzetben a nyakunk visszahajlik, ami nem egy természetes állapot, így hosszútávon nyaki panaszokhoz vezethet. A lehető legalacsonyabb és legpuhább párnát válaszd ebben az esetben, hogy a gerinc minél inkább természetes helyzetben kapja meg az alátámasztást.

Azok, akik folyamatosan váltogatják az alvási pózokat már állítható méretű párna is választható.

A párnák végtelen választéka

Ha eldöntöttük, hogy milyen párnát is szeretnénk, még akkor is számos szempont van előttünk, amely alapján választhatunk. Nemcsak a formák választhatók szabadon, hanem a bennük rejlő töltet alapján is különböző minőséget választhatunk. Mint mindenben, a határ itt is a csillagos ég, ha az árakat nézzük.

Nem mindegy, hogy mennyire tisztítható, mennyire allergén a töltet, akár már évszakonként is külön párnát választhatunk.

Szánjunk időt arra, hogy megtaláljuk a tökéletes párnát, mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alvásélményt biztosít.