Mozi, vagy otthoni filmnézés?

2020. júl. 02. Szűrös Ivett

Sokan szeretnek kikapcsolódás gyanánt filmet nézni. Az okos eszközöknek és az internetnek köszönhetően manapság már nem csak otthon, de szinte bárhol és bármikor biztosított annak a lehetősége, hogy megnézzünk egy-egy régi új alkotást.

A VHS kazetták ideje rég lejárt, sőt lassan a DVD-kkel is hasonló a helyzet. Az online filmnézés, letöltések virágkorát éljük. Bár otthon akármikor megtekinthetünk egy-egy filmet, azért az a moziélménnyel nem összehasonlítható. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, de ugyanúgy a hátrányai is.

Az otthoni filmnézés kétségkívül pénztárcakímélőbb. Azért a legtöbben, amikor egy-egy film után kutatnak a neten, ingyenes oldalakon keresgélnek. Online rengeteg alkotás elérhető, akár letöltésre, akár azonnali megtekintésre. Régi és új filmek, sorozatok, mesék. Ki-ki kedvére válogathat. Az egyes oldalakkal azonban vigyázni kell, hiszen ha nem vagyunk kellően óvatosak, akkor a filmnézésre használt eszközünket vírustámadásnak tehetjük ki. A másik a rengeteg felugró ablak, amivel számolni kell. (Igaz, ezeket lehet tiltani.) Egy kevésbé rutinos felhasználónak nem könnyű különbséget tenni a legális és az illegális internetes tartalmak között sem. Sokan örülnek, amikor egy vadonatúj filmet már a moziba kerülés másnapján meg lehet tekinteni online. Ám ezek kalózfelvételek, amelyek illegálisak. Ha valaki rövidebb-hosszabb időt Németországban tölt, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy semmilyen szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat ne töltsön le, osszon meg, ellenkező esetben ugyanis akár több ezer eurós büntetéssel is számolhat. Persze az otthoni alatt nem feltétlenül (csak) az online filmnézést kell érteni. Azért az emberek még néznek televíziót, DVD és Blu-Ray lemezt is. Az otthoni filmnézés melletti pozitívumként szól, hogy azzal időt és pénzt lehet megtakarítani, s talán komfortosabban is érezzük magunkat saját környezetünkben, emellett akkor állíthatjuk meg a filmet, tarthatunk szünetet, amikor akarunk.

Ha az embernek kedve van kimozdulni, de az idő nem kedvez a szabadidős terveknek, akkor a mozi lehet egy alternatíva. Egyedül csak kevesen, a leginkább párok, barátok, családok járnak filmszínházba. Igaz, jó mélyen a zsebbe kell nyúlni egy-egy mozilátogatás alkalmával, főleg egy többgyermekes famíliának, hiszen a jegyárak mellett a büfében is szép összeget ott lehet hagyni. Emellett mozi előtt vagy után gyakori, hogy egy-egy étkezés is házon kívül történik, így azt szintén bele kell kalkulálni a tervezett kiadás összegébe. Ezért hiába nagyobb a képernyő és jobb a hangzás, ha sokan anyagi okok miatt csak ritkán vagy soha nem engedhetik meg maguknak azt, hogy filmszínházba menjenek. Helyette inkább otthon, családi, baráti körben tartanak filmnézős délutánt/estét.