Mire figyeljünk a külföldi webáruházból rendelésnél az új szabályozás óta?

2021. dec. 14. Bálint Ildikó

Aki szokott külföldi oldalakról rendelni, az bizonyára hallott róla, hogy 2021. július 1-jével életbe léptek az új uniós áfa szabályok. Az új szabályok értelmében véget ért az aranyélet és megszűnt a 22 eurónál kisebb értékű termékekre vonatkozó áfa mentesség.

Sőt, mindennek a tetejébe a Magyar Posta még a legapróbb értékű csomagokat is vámkezelés alá helyezi, amiért persze pénzt is kér.

Mi a helyzet jelenleg a külföldi rendelésekkel? Elkerülhető a vámfizetés?

A szabály életbe lépése óta eltelt néhány hónap, így aki azóta is mert rendelni, már vannak tapasztalatai.

Jómagam ódzkodva álltam a dologhoz és nagyon rosszul esett, amikor a még májusban megrendelt csomagjaimért július első heteiben sok-sok ezer forintot ki kellett fizetnem, hogy átvehessem őket. Már akkor éreztem némi zavart a rendszerben, mert hasraütés-szerűen kérték el az összegeket. Volt olyan, hogy egy 2000 Ft körüli csomagért több, mint 3000 Ft áfát kellett fizetnem. De mivel szükségem volt a termékre, így kifizettem. Ekkor el is ment a kedvem a külföldi rendelésektől. De aztán, ahogy telt az idő, újra elém került a külföldi oldalak kínálata és égető vágyat éreztem egy szőnyeg megrendelésére, amelyet itthon nem lehet kapni, mondván lesz, ami lesz. 3 hét múlva kellemes meglepetésként érkezett az Express One futárszolgálat, aki hozta a szőnyegemet, minden egyéb költség nélkül.

A lényeg, amit megtapasztaltam a külföldi rendelésekkel kapcsolatban:

  1. a legtöbb külföldi alkalmazás vagy oldal ma már áfával növelve tünteti fel az árat (az ár mellett írják, hogy VAT added). Így már azt az árat látod, amiért ténylegesen megkaphatod, ehhez pluszban jöhet még a vámkezelés illeték, DE
  2. a kínai kereskedők kínálnak olyan szállítási lehetőséget, ahol a megrendelt árut olyan futárcégek szállítják, amelyek nem kérnek vámkezelési költséget

Az Aliexpress például többféle opciót is felkínál, amit nem a Magyar Posta szállít ki (pl. Aliexpress Standard Shipping, Aliexpress Saver Shipping)

Vagy a másik lehetőség, hogy olyan eladót keresel, akinek van európai raktára és onnan rendelsz. Ez ma már nem ritka, csak alaposan szét kell nézni.

Így akik nagyon szeretnek külföldről rendelni és szeretnének minél kevesebb pluszköltséget fizetni, azoknak továbbra is van lehetőség, csak szemfülesnek kell lenni. A másik tapasztalat, hogy elvileg lehetősége van online fizetni a vámkezelési illetéket a postánál, ami csak 399 Ft, DE az érkező csomagokon nagyon ritkán szerepel a vásárló pontos elérhetősége, vagy nem is foglalkoznak vele, ezért a tapasztalatok szerint inkább átvételkor kell fizetni, ami már azonban 799 Ft.

A lényeg, hogy amennyire tudjuk jobb elkerülni a vámkezelést, ehhez tájékozódni kell, hogy az adott platformon milyen szállítási lehetőségek vannak és inkább ráfizetni 1-200 Ft-ot, hogy futárszolgálat kézbesítse.