Milyen vállalkozási formákban indulhat egy vállalkozás, és mire kell figyelni, ha vállalkozás indítás előtt állunk

2022. okt. 05. Bálint Ildikó

Sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy az alkalmazotti létet lecserélve saját vállalkozásba kezdjenek. Mert mivel is járhat a vállalkozói lét? Szabadabb élet, kötetlen munkaidő és nem kell senkinek engedelmeskedni.

Megvannak a maga előnyei, az kétségtelen. De mielőtt vállalkozás indításba kezdenénk, nem árt, ha előtte tájékozódunk a jogi kérdésekkel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban szeretnénk most segítséget nyújtani összefoglalónk segítségével.

Milyen vállalkozási formát válasszunk, ha vállalkozás indítás előtt állok?

Alapesetben a lehetőségeink a következőek:

 • Egyéni vállalkozó: legegyszerűbb struktúra, saját vagyonnal felelünk, ha nincsenek nagy költségek a vállalkozással kapcsolatban, akkor adózási és adminisztrációs szempontból is ez a legjobb megoldás,
 • Közkereseti társaság: egyre inkább kezd a gyakorlatból eltűnni,
 • Betéti társaság: ez már társas vállalkozás, két ember szükséges hozzá. Van egy beltag, aki felel a vagyonával, és van egy kültag, aki a rendelkezésre bocsátott vagyonnal felel. Fő funkciója tehát hogy legyen egy tag, aki a pénzt adja, a másik tag pedig, aki dolgozik,
 • Korlátolt felelősségű társaság: legnépszerűbb vállalkozási forma, korlátolt a felelősség, fix tagokkal működik a társaság,
 • Részvénytársaság: legköltségesebb forma, zártkörű és nyílt részvénytársaság ismert, alapesetben csak zártkörű részvénytársaságot lehet alapítani. A vagyon és a költségek is sokkal nagyobbak, sokkal rugalmasabb nemzetközi befektetésre vagy tőkebefektetés esetén ez a legjobb.

Most kiemeltem a Kft és Rt-vel fogunk foglalkozni, hogy pontosan milyen előnyei és hátrányai vannak a két vállalkozási formának.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft) alapítása

Lényege, hogy korlátolt felelősséggel bírnak a tulajdonosok, a tőke erejéig és a vállalt befizetésig felelnek. A tőkeminimum 3 millió forintban került meghatározásra. Ezt alapesetben alapításkor be kell fizetni. Nyilván lehet olyan eset, hogy ezt nem kell rögtön rendelkezésre bocsátani, de a felelősség akkor is fennáll ezen szintig.

Korlátolt felelősségű társaság alapítása akkor érdemes, ha többen vállalkoznak és fix tagsággal működő közösséget akarnak létrehozni. Kifejezetten rugalmas forma, mivel a hozzájárulás arányát lehet a tőkéhez és a hozzájáruláshoz is arányosítani.

Legnépszerűbb forma, mert sok mindenre használható, többféle adónemben, illetve formában működhet.

Részvénytársaság

Költségesebb megoldás, az adminisztratív költségek és a tőkekövetelmény is magasabb: zártkörű részvénytársaság esetén 5 millió forint. Nyílt részvénytársasággá csak bizonyos működés után lehet átalakulni,

Fő előnye: rugalmasság, a tulajdonosok cseréje egyszerűbb, mint egy kft esetében. Akkor ajánlott, ha hazai vagy külföldi tőkebefektetésre számítunk. A befektetők el is várják ezt a gazdasági formát. Valamint, ha az a végső stratégiánk, hogy eladjuk a vállalkozásunkat, akkor is a részvénytársaság a leghasznosabb.

A részvényesek különböző jogokat és kötelezettségeket vállalhatnak a részvény osztályoktól függően:

 • osztalék elsőbbségi: ahol mindenképp osztalékra jogosulttá válik az egyik tulajdonos, ez egy klasszikus tőke befektetőnek előny lehet;
 • illetve lehet vétójogot biztosítani: ekkor kisebbségben is lehet azt mondani, hogy ez nem történik meg, és akkor ezt nem is lehet megszavazni.

Hasznos tippek vállalkozás indítás esetén

Ha eljutottunk odáig, hogy a cégbíróság bejegyezte a társaságot, vagy egyéni vállalkozóként megkaptuk az „igazolványt”, regisztrációs számot, még mindig vannak adminisztratív teendőink:

 • Adóhatósághoz való bejelentkezés (könyvelő segítségével),
 • Cégnév, e.v. nevének a postaládán való feltüntetése,
 • Számlaképesség biztosítása (ma már az online számlázási rendszer az ajánlott, ezek közvetlenül a NAV-hoz is be van kötve, így a számla lejelentéssel sem kell külön foglalkozni),
 • Könyvelő kiválasztása,
 • Pecsét használata (ügyvezető, vagy egyéni vállalkozó aláírása is lehet cégszerű pecsét).