Milyen online személyiségtesztek vannak?

2023. febr. 01. Bálint Ildikó

Napjainkban nagyon sok személyiségteszt áll a rendelkezésünkre, amelyek segítenek abban, hogy jobban megismerhessük magunkat és megtudjuk, hogy mik az erősségeink és gyengeségeink.

Te is sokszor elgondolkodtál már azon, hogy min alapszik a személyiséged? És próbáltad fejtegetni magadnak, hogy milyen is vagy?

A személyiségtesztekből szemezgettünk néhányat. Tesztcsinálásra felkészülni, jó szórakozást.

MBTI: Myers-Briggs Type Indicator

Jungi tipológián alapszik, 4 nagy csoportra ossza a személyiségeket, azon belül további kettőre. Nálam nagyon releváns eredményt adott. Kb. 5-10 perc a kitöltés. Hosszú elemzés van hozzá.

https://digitalispszichologia.hu/tesztek/mbti-teszt

NERIS Type Explorer

Hasonló az MBTI-hez mind kérdésekben, mind időben, mind kategóriákban. De ez egy jobb, átláthatóbb felületen volt, mint az előző. Kb.10 perc a kitöltés.

https://www.16personalities.com/hu/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C3%A9gteszt

DISC-Temperamentum

4típust különböztet meg:

  • Dominancia – Piros
  • Befolyásolás – Sárga
  • Stabilitás/Kitartás – Zöld
  • Megfelelés/Szabálytisztelet – Kék

(megegyezik az antik típusokkal: melankolikus, szangvinikus, flegmatikus, kolerikus.

Részletes, hosszú elemzést ad az egyes típusokról. Állítólag 1-2 dominál mindenkinél, nálam bejött, egy nagyon erős volt, a 2. szintén erősebb, és kettő teljesen gyenge.

Maga a DISC a dominancia, az ismerkedés, a szilárdság és a kompetencia témaköreit dolgozza fel. De ezek inkább fizetős csomagok.

http://medock.hu/teszt_temperamentum

Enneagram

Vágyak és félelmek a munkában, magánéletben, stresszes helyzetekben.

Rengeteg állítás, amibők ki kell választani a magunkra jellemzőt, emailben küldik az eredményt. Nekem nem volt meggyőző annyira, mint az előzők. Meg nagyon monoton a kitöltés.

http://emberikapcsolatok.hu/teszt/

Emiero személyiségteszt

2 teszt (gyors: 20 kérdés, pontosabb 60 kérdés)

Ötös skálán kell a válaszokat megadni. A tipológiája a jung-i elméleten alapszik, de mégis teljesen más. A gyors megcsinálás pár perc volt, és ugyanaz jött ki, mint az NBTI és a NERIS teszt esetében, úgyhogy működik.

Jó a felület, és a végén, még azt is megmondja mik az ajánlott szakmák, és miket kerüljünk.

http://www.emiero.hu/teszt/

Eysenck teszt

Állítások vannak benne, melyekre igen, talán, nem válaszok adhatók, amik pontot érnek és az alapján jön ki az eredmény. Rávilágít a hiányosságainkra,

Elég hosszú, de épp ezért nagyon alapos. Az egyetemen nekem ki kellett tölteni, online formáját ezt találtam, de a pontokat itt is magadnak kell beírni, amihez elérhető egy táblázat.

4 kategóriát vizsgál: extroverzió, neurocitás, rigiditás (rugalmasság, konformitás), őszinteség.

https://trans4mind.hu/teszt/

Thomas Killman teszt

30 kérdés, A/B válasz lehetőség

A konfliktuskezelést méri: a problémákat lehet versengve, probléma-megoldásra törekvően, elkerülően, alkalmazkodva, avagy kompromisszum törekvően kezelni az eredmények szerint.

http://upszi.hu/hr/cikk/thomas___kilmann_teszt

Az utolsó kettőhöz konkrétan nem találtam online felületet, ahol kitölthető. Ehhez inkább papír-ceruza kell, de nagyon elismertek, ezért megemlítettem.