Miért vezess naplót?

2021. okt. 14. Márton Eszter

Sokan még mindig a tinilányok hóbortjának gondolják a naplóírást, azonban a rendszeres naplóvezetésnek kizárólag csak előnyei vannak, melyek segítenek a fejlődésben minden téren. Semmibe sem kerül előkapni egy tollat és egy füzetet. Csupán pár perc szabadidőre van szükség hozzá naponta és csodákat művel.

Az első és legfontosabb érv a naplóírás mellett a mentális egészség ápolása. Pszichológusok is gyakran ajánlják, hiszen segít megszabadulni a feszültségtől és letisztítani elménket, így képes megteremteni az egészséges érzelmi alapot. Nehezebb időszakokon is átsegít, amikor érzelmeink viharosak, akár óráról órára változnak, gondolatainkat helyre tesz és rendszerezi.

Kifejezetten ajánlott terápiás módszer azoknak, akiket poszttraumás stressz, étkezési zavarok, kényszerbetegség vagy alacsony önértékelés gyötör.

A szétszórtabb, feledékeny személyiségeknek is kiváló eszköz arra, hogy észben tartsanak minden fontos eseményt, dátumot vagy teendőt, ami vár rájuk a jövőben. Nekik érdemes több időt szánni arra, hogy megtervezzék előre a napjukat vagy akár az egész hetet, így garantált, hogy semmi nem marad ki a listáról.

A naplóírás nem arról szól, hogy tökéletes fogalmazások szülessenek. A lényeg, hogy élvezetes és minél szabadabb legyen az írás folyamata. Kiírhatunk minden olyan problémát, gondolatot magunkból, ami zavar vagy csak nincs kivel megosztanunk. Garantált, hogy megkönnyíti lelkünket. Emellett kiváló arra, hogy jobban megismerjük önmaguknak és közelebb vigyen minket a valódi énünkhöz, ami a rohanó mindennapokban elcsendesedik, azt az írás újra felszínre hozza.

Segít abban is, hogy céljaink sokkal intenzívebben lebegjenek szemünk előtt. Dokumentálni céljainkat és motiválni önmaguknak elengedhetetlen a sikerhez vezető úton. A naplód mindig ott lesz eszközként, hogy tervezz és haladj előre.

Pár hónap vagy akár évek elteltével jó móka és hasznos visszaolvasni saját életünk eseményeit, mozzanatit, melyekről már rég megfeledkeztünk. Segít tartani bennünk a lelket és nehezebb időszakokban erőt tudunk meríteni belőle.

A naplóírás az önkifejezés egy formája, bizonyítottan erősíti és fejleszti azt a kreatív ént, ami mindenkiben ott él valahol. Tehát ragadj egy tollat és kezd el, nem fogod megbánni.