Michael Ende: Végtelen történet (könyvajánló)

2023. febr. 11. Bálint Ildikó

1979-es megjelenése óta a könyv generációkon keresztül segített kicsiknek és nagyoknak egyaránt elkalandozni a fantázia világában. A könyv német nyelven íródott, de töretlen népszerűségének köszönhetően már legalább 30 nyelvre lefordították, köztük 1985-ben magyarra is.

Mitől különleges a Végtelen történet című könyv?

A cselekmény két szálon fut, amely azért is kölcsönöz egyediséget a könyvnek, mert a két szál története a könyv lapjain különböző színnel lett nyomtatva. Így, amikor kinyitjuk a könyvet, akkor piros és kék szín váltakozik benne. A piros szín a valós világban kalauzol minket, míg a kékes szín fantázia világba röpít bennünket. Ráadásul mind a 26 fejezet egy díszes iniciáléval kezdődik, amely szintén egyediséget és eleganciát sugároz.

A regény fő cselekménye

A könyv elején megismerkedünk Bux Barnabás Boldizsárral, akinek a feladata lesz, hogy Fantázia Birodalmát megmentse a pusztulástól, attól, hogy a semmi, az üresség átvegye a helyét minden fölött.

Barnabásról annyit tudunk meg, hogy nem igazán jeleskedik semmiben sem, sokszor válik társai előtt gúny témájává, csúfolják, megalázzák. Édesanyja meghalt, édesapjával nincs szoros kapcsolata. Betéved egy antikváriuma, ahol az eladóval szóba elegyedik és meglátja az asztalán a Végtelen történet című könyvet, ami egyből rabul ejti, és hirtelen indíttatásból ellopja azt. Bemegy vele az iskolába, de nem órára megy, hanem elbújik az iskola padlásán a lomok között.

Barnabás megismerése után megtudjuk, hogy Fantázia nagy bajban van, ugyanis a Semmi egyre jobban eluralkodik mindenen és mindent magába szippant, eltüntetve Fantáziát és annak különös lakóit. Küldöttek is érkeznek a Kislány Királynőhöz (vagy szó szerinti fordításba a Császárnőhöz), hogy tegyen valamit, mert minden semmivé kezd válni. Kiderül, hogy a Kislány Királynő maga is beteg és egyelőre senki nem tudja a gyógyírt a bajára.

Atráskót (szó szerinti fordításban Atréyu) lesz az a kiválasztott bátor harcos, aki elindul a Nagy Keresésre, hogy megoldja Fantázia problémáit. Atráskó elindul hosszú útjára, amelyre magával viszi az AURIN-t, amely a Kislány Királynő amulettje és amelyet minden Fantáziabeli lakos tisztel, így védve annak viselőjét. Az amuletten visszaköszön az a motívum, amely magát a Végtelen történet című könyvet is díszíti: két kígyó egymás farkát harapja, mindez egy ovális formát képezve.

Atráskó hosszú utat jár be, mely során találkozik a Vénséges vén Morlával, aki egy teknősbéka-szerű lény, tőle tudja meg, hogy el kell jutnia a Déli Jósdába, ahol Jajulála adhat neki útmutatást. Útközben találkozik Igramullal, a Tömérdekkel, aki egy igen csúnya lénye, melynek testét rovarok alkotják. Tőle menti meg Fuhurt, a szerencsesárkányt, aki a további kalandjaiban vele fog tartani. Egy kis szerencsével és fondorlattal sikerül mindkettőjüknek megszabadulni.

Közben az iskola padlásán Barnabás gyanút fog, hogy valami nem stimmel, ugyanis mintha saját tettei visszaköszönnének a könyv lapjain.

Két gnóm segítségével sikerül a Déli Jósda megközelítését kiviteleznie Atráskónak és átkelni a három mágikus kapun. A második kapu érdekessége, hogy egy Varázstükör, amiben Barnabást fogja meglátni, ahogy a padlásszobában ülve épp olvas. Itt már egyre gyanúsabbá válnak a dolgok. A kapukon átkelve Jajulálától verses-rímes formában megtudja, hogy igyekeznie kell, mert a Kislány Királynő egyre betegebb és a Semmi is egyre jobban teret nyer. Megtudja, hogy a folyamat akkor állítható meg, ha új névvel ruházza fel a Kislány Királynőt egy másik világbeli ember.

Atráskó fog még járni Söpredékországban, Kísértetvárosban, az Elefántcsonttoronyban, ahol a Kislány Királynő lakik. Találkozik Gomorral, aki egy farkasember és el akarja pusztítani Atráskót, de kudarcot vall.

Atráskó megtudja, hogy nem az volt a feladata, hogy megtudja, hogy új névre van szüksége a Kislány Királynőnek, mert az tudta, az ő feladata, hogy a kalandok és izgalmak során magával ragadja Barnabást. Nem volt könnyű dolga, mert Barnabás a végsőkig küzdött ellene, de végül a Vándorló Hegy Öregje segítségével belecsöppent a könyvbe, Holdgyermeknek nevezte el a Kislány Királynőt.

Barnabás a kalandjai útján építi fel újra Fantáziát, nyakában hordva az Aurint. Amit elképzel, az valósággá válik. Nem véletlen van a medál hátoldalán a „Tedd, amit tenni akarsz” felirat. Hogy csak néhányat említsek a kalandokból: Perelin, az Éjvadon, Góba, a Színek Sivataga, Szörszörény a Tarka Halál, Amargant az Ezüstváros, az aharárik, Csillagkolostor, Régi Királyok városa, Ujuóla asszony. Az Élet Vize megtalálásakor már elveszti emlékeit Barnabás, de hű barátjai Atráskó és Fuhur segítségével sikerül visszajutnia a saját világába.

Mit ad a Végtelen Történet elolvasása?

Egészen mást ad egy gyereknek és egy felnőttnek, de mégis mindkettőnek hatalmas élményt jelent. Egy gyermek a könyv olvasása közben olyan szövevényeit indíthatja be a fantáziájának, amelyre egy mese sem képes. Kalandok során, furcsa lények megismerésén keresztül csak úgy szárnyalhat a gyermeki fantázia.

Felnőttként pedig levonhatjuk a következtetést, hogy vannak problémánk a társadalmunkban, sokszor minket is fenyeget a SEMMI, a kiüresedés, az elmagányosodás.

Wolfgang Petersen rendezésével 1984-ben film is készült a könyv alapján, amely csak addig a szálig jut el, hogy Barnabás megérkezik Fantáziába, a többi kaland nem kerül beépítésre.

Készült még több folytatása is, de azok már sokkal kevésbé könyv hűek és függetlenednek az eredeti történettől.

Azonban, ha meghallod Limahl előadásában a Never Ending Story című világ klasszikus zenét, akkor most már tudni fogod, hogy azt Michael Ende: Végtelen történet című könyve inspirálta.