Miben rejlik a Harry Potter sorozat sikere?

2021. dec. 31. Bálint Ildikó

A könyvtörténelembe kétségtelenül beírta magát J. K. Rowling, amikor 1997-ben megjelentette az első Harry Potter könyvet, amely a Harry Potter és a bölcsek köve címet kapta (Magyarországon 1999-ben jelent meg).

Vannak, akik elzárkóznak a fantasy könyvektől, míg másoknak a kedvence. Bárhogy is álljunk hozzá, egy valami biztos, Harry Potter nevét még azok is ismerik, akiktől távol állnak a fantázia szülte művek.

Mi okozhatja a könyv sikerét?

Nyilván nem véletlen, hogy az első megjelenése idején a legtöbb bestseller lista élén volt a könyv. Az írónőnek sikerült egy olyan témát választania, amely emberek millióit ragadta magával világszerte.

A tipikus jó és rossz harca olyan köntöst kapott, amely a legtöbb ember figyelmét méltán kapta meg. Harry Potter hányatott sorsú gyerekkora után egy varázslatos világban csöppen, amikor felvételt nyer a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző iskolába.

Innen indulnak a kalandok, amelyek során igaz barátság alakul ki Harry Potter, Ron Weasley és Hermione Granger között.

Nem kevés ármány és cselszövés tanúi lehetünk, váratlan helyzetek adódnak és mindig várjuk, hogy mikor bukkan fel a fő gonosz, Valdemor, majd, miután felbukkan, várjuk, hogy miként fogják legyőzni.

J. K. Rowling és Harry Potter

Az írónő élete nem volt leányálomba illő, szegény körülmények között sokáig állástalanul tengette életét, gyermekével együtt sokat nélkülöztek, egészen addig, amíg elő nem vette a fiókjában porosodó jegyzeteit és meg nem alkotta Harry Potter történeteit, amellyel egy csapásra világhírnévre tett szert és óriási bevételeket hoz neki a mai napig.

A varázslótanonc történetének születése egy vonatútra vezethető vissza, amikor a tanárként és titkárnőként is dolgozó, egyetemet végzett írónő megalkotta Harry Potter karakterét, aki árva fiúként nőtt fel egy villám alakú sebhellyel az arcán. A kezdetektől fogva 7 kötetesre tervezte a történetet az írónő, melyek sorban 1-1 tanévet ölelnek át, amelyet Harry a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző iskolában tölt el.

Az elmaradhatatlan filmadaptáció

A könyv sikerein felbuzdulva egyértelmű volt, hogy a történetnek a mozivásznon is helye van. 2001 novemberében mutatták be Chris Colombus rendezésével a filmváltozat első részét, amely néhány apróságtól eltekintve híven tükrözi a könyvet.

Ezt követően 10 éven keresztül izgulhattunk, hogy mikor jönnek ki sorban a filmek. Az elsőn kívül 7 film készült még el, amely mind az írónő regényeit követte tartalmilag.

A csavar csupán annyi a filmekben, hogy az utolsó regény, mely a Halál ereklyéi címet viseli, két részre lett bontva.

A filmsorozat 2021 novemberében ünnepelte 20. születésnapját, amelynek köszönhető, hogy napjainkban élénken tombol a Harry Potter láz. Nincs olyan nagyobb üzlet, ahol ne lehetne kapni a témával kapcsolatos kiegészítőket, ajándéktárgyakat, játékokat.

Harry Potter sikere megállíthatatlan, újabb és újabb gyerek és felnőtt szíveket hódít meg. A jövőre nézve is vannak tervek a történet folytatására, amit nagyon sokan bizonyára kíváncsian várnak! Meglátjuk, mit tartogat a jövő…