Mi az, amit mindenképpen vigyél magaddal, ha túrázni indul a család?

2022. máj. 15. Diós Anita

Tartalmas és emlékezetes program lehet egy-egy jól sikerült családi kirándulás a természetben, de hogy minden felhőtlenül alakuljon, érdemes előtte gondosan előkészíteni azokat az eszközöket és kiegészítőket, amelyekre szükség lehet.

Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő ruházatot válasszunk. Indulás előtt mindig vegyük figyelembe az évszakra jellemző időjárási körülményeket, és gondoljunk arra is, hogy az erdőkben, magas hegyeken gyakran több fokkal is hűvösebb van, mint induláskor a városokban, településeken. Különösen a gyerekek számára kellemetlen, ha hirtelen vált hűvösebbé vagy melegebbé az időjárás, hiszen az ő szervezetük még nehezebben alkalmazkodik a hirtelen hőmérséklet-változáshoz. Ha a hátizsákban nem is fér el, a gyerekek derekára kötve érdemes vinni egy-egy pulóvert, míg az eső ellen kicsire összehajtható esőkabátokat, illetve tavasszal és ősszel kisebb csapadék esetén vízlepergetős dzsekit érdemes választani.

Természetesen az elegendő vízről sem szabad megfeledkezni, azonban ha a gyerekek inkább csak teákat, üdítőket innának, abból is érdemes betárazni, hiszen az elsődleges szempont ekkor nem az lesz, hogy a kiránduláson „szokjanak át” a vízre, hanem, hogy a sok séta után megfelelően hidratált legyen a szervezetük. Tekintettel arra, hogy a sok testmozgás hatására könnyen megéhezhetnek a gyerekek és szülők is, nem árt szendvicset, aszalt gyümölcsöt, diákcsemegét, müzliszeletet, zöldségeket, gyümölcsöket vagy más, könnyedén elcsomagolható ételt is vinni, még ha van is valamilyen étterem vagy büfé az úti cél közelében. (Ez utóbbira sajnos egyébként sem mindig lehet számítani, hiszen nem tudhatjuk, biztosan nyitva tartanak-e a kisebb, internetes elérhetőséggel nem rendelkező büfék egy-egy adott napon.)

Nem szabad megfeledkezni az elsősegély dobozkáról sem, amelyben mindenképpen jó, ha van ragtapasz, sebfertőtlenítő, géz, fájdalomcsillapító, rovarcsípésre való kenőcs, illetve szükség esetén allergia elleni gyógyszer, vagy bármilyen olyan készítmény, amelyet egy-egy adott családtagnak esetleg egy krónikus betegsége kezelésére kell alkalmazni.

Nagyon jó szolgálatot tehet a szúnyog- és kullancsriasztó spray, de természetesen a térkép, zseblámpa és gyufa is jól jöhet olykor. A kisebb gyermekeknek jó ötlet adni egy-egy sípot – bár mindenki igyekszik nem szem elől téveszteni a gyerkőcöket, ha esetleg mégis eltűnnének, elcsatangolnának, a síppal jelezni tudják hollétüket.

Nyáron az erős napsugárzás miatt szükség lehet naptejre, széles karimájú kalapra, illetve akár napszemüvegre is.

Ha pedig még a túra során fedezünk fel netán kullancsot valamelyik túrázóban, nagyon hálásak leszünk magunknak, amennyiben kullancscsipeszt is tettünk el az útra.

Természetesen mindezeken felül még számos más praktikus dolgot is pakolhatunk a túrára – például szappant, kézfertőtlenítőt, toalettpapírt, papírzsebkendőt, távcsövet a madarak és emlősök megfigyeléséhez, illetve nagyítót a kisebb rovarok, falevelek megcsodálásához.