Mesekönyv ajánló – Torzonborz, a rabló

2022. okt. 19. Bálint Ildikó

Bizonyára sokaknak ismerős lehet gyerekkorából Torzonborz a rabló neve. Otfried Preußler, német író hallhatatlan műve, már közel 60 évvel ezelőtt, 1962-es megjelenésekor belopta a gyerekek és a felnőttek szívébe egyaránt magát. A sikere pedig még mind a mai napig tart.

Kacagtató és mulatságos történetek várják az olvasót, humorral gazdagon fűszerezve kísérhetjük. A mesekönyv sikerein felbuzdulva az első könyv után még kettő másik, folytatás is született: Torzonborz újabb gaztettei és Torzonborz megjavul címmel.

Torzonborz, a rabló

Az egész történet egy piti bűncselekménnyel kezdődik, amikor is Torzonborz ellopja Paprika Jancsi nagymamájának a nemrég ajándékba kapott zenélő kávédarálóját. Jancsi barátjával Vitéz Lászlóval karöltve felkerekednek, hogy elkapják és visszaszerezzék nagymama féltve őrzött kincsét.  Ezzel veszi kezdetét a mókás kaland, amikor a két fiú a rabló Torzonborz nyomába ered.

Üldözőkből aztán fogvatartottak lettek, az egyikük magánál Torzonborznál raboskodik, míg  Petróniusz Hókuszpókuszhoz, a híres és gonosz varázslóhoz kerül fogságba. Az utóbbinál fő tennivaló a krumplihámozás, mondhatni soha véget nem érő feladat.

Torzonborz, a hírhedt rabló, aki már régóta körözés alatt áll, de búvóhelye ismeretlen, a rendőrség, Üstöléssi őrmester személyében tehetetlennek érzi magát, csak gyanítják, hogy az erdőben bujkál valahol.

A két főszereplő Jancsi és Vitéz László számtalan kalandon és kissé bohókás eseményen keresztül végül kézre keríti a hírhedt kávédarálót és rács mögé kerül az útonálló Torzonborz.

A történetben két gonosz karakterrel találkozhatunk, amelyből az egyik kézzelfogható bűnöket követ el, mint a rablás, lopás bűntette. Míg a másik, Petróniusz Hókuszpókusz a varázsló, aki természetfölötti hatalommal bír, például varázslattal tartja Lackót fogságban, a kastélyában. Valamint varázslattal tartja fogva a jó tündért, akit végül sikerül kiszabadítani a fiúnak.

Magyarországon is feldolgozták a mesekönyvet és még 2014-ben színpadra vitték, a pécsi Bóbita Színház előadásában.

Torzonborz újabb gaztettei

A Torzonborz, a rabló folytatásaként jelent meg az újabb gaztetteket felvonultató mű. Kacagásban és cselszövésben itt sincs hiány, az egyik legviccesebb jelenet, amikor magát Nagymamát rabolja el Torzonborz és felülteti a bicikli csomagtartójára, majd elindul vele az erdőbe, ahol rabságban tudja tartani a rablószállásán.

Majd végül a két fiú is Torzonborz fogságába esik ismét, de egy agyafúrt csellel Nagymamának sikerül kiszabadítani magukat, amikorra már Üstöllési őrmester is befut. Pontosabban már nem is őrmester, mert megtudjuk, hogy a korábbi sikereinek köszönhetően – amikor is kézre kerítette Torzonborzot – előléptették.

Torzonborz megjavul

Nehéz elhinni, hogy egy héttőrös gazember a sok elkövetett gazsága után megjavul, de most Torzonborzzal mégis ez történik. Csak ezt ám nem könnyű bebizonyítania, miután mindenki elkönyvelte, hogy benne nem lehet bízni. Ezért minden elkövetett bűnt próbálnak a nyakába varrni és nem könnyű bebizonyítania ártatlanságát.

Szerencséjére a két főszereplő megbizonyosodik az ártatlanságáról, így az ő segítségükkel be tudja bizonyítani a könyv végére, hogy ő most már jó útra tért és tényleg becsületes szakmát akar.

Miért érdemes elolvasni Torzonborz történeteit?

Érdemes említést tenni a könyvek kiváló illusztrációjáról, nagyon jól ábrázolt karakterektől. Nem utolsósorban pedig említést érdemel, hogy a mesekönyve tanulsága egyértelműen kirajzolódik még a kisgyerekek számára is. Ami pedig nem más, mint, hogy a jók mindig felülkerekednek a rosszakon és a gonosz elnyeri a büntetését és bebizonyosodik, hogy az igaz barátság mi mindenre képes.

Beláthatóvá válik, hogy miért fontos a találékonyság, a ravaszság és hogy még a legagyafúrtabb rabló eszén is túl lehet járni, ha mindent beleadunk.

Végül, de nem utolsósorban, hogy kiknek ajánlott az olvasmány. Habár a főszereplők fiúk, és mondhatni fiús kalandok szemtanúi lehetünk ez nem zárja ki, hogy lányoknak nem ajánlott a mű. Sőt nálunk, az 5 é 8 éves kislányom olyan áhítattal hallgatta, hogy még egy sietős reggelen is inkább gyorsan elkészültek, hogy legyen idő még egy történetre.

Így ezt egy olyan klasszikus és időtálló mesének tartom, amit rendszeres időközönként elő lehet venni és újra olvasni és mindig felüdülést hozhat.