Mert olvasni jó

2020. szept. 22. Szűrös Ivett

Akár a digitális világ csábítása, akár a rendszertelen, rohanó életmód az oka, de az biztos, hogy manapság az emberek, főként a fiatalok egyre kevesebbet olvasnak. Pedig az olvasás egy olyan tevékenység, amely csak előnyére válhat az egyénnek, hiszen számos jótékony hatása van. És most nézzünk meg ezek közül néhányat.

„Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.”

Mark Twain

Híreket, cikkeket és szakirodalmat általában azért olvasunk, hogy tájékozódjunk. Regényeket és novellát pedig inkább kikapcsolódási céllal veszünk a kezünkbe. Bármilyen rövidebb-hosszabb (igényesen megírt) szöveg vagy könyv legyen az, amit olvasunk, minden egyes betűvel és szóval hozzájárulunk ahhoz, hogy anyanyelvünket szebben, helyesebben, választékosabban beszéljük, ráadásul közben még a helyesírástudásunkat is fejleszthetjük.

Az olvasás az egyik legegyszerűbb és mondhatni legolcsóbb módja annak, ha valaki egy adott témában bővebb ismeretekre szeretne szert tenni, vagy csak úgy általánosságban gyarapítani akarja tudását. A szakkönyvek és a tudományos cikkek mellett egyébként a szépirodalmi alkotások szintén tartalmazhatnak hasznos információkat.

A novellák és a regények különféle csavaros történeteinek, valamint a több szálon futó cselekményeknek köszönhetően emlékezőtehetségünk, fantáziánk, gondolkodásunk, és logikánk is fejlődhet. Miközben egy jó és izgalmas könyvet olvasunk, a karakter- és tájleírások alapján elképzeljük magunknak az alakokat, illetve a helyszíneket. Amikor pedig tudomást szerzünk róla, hogy egyik kedvenc olvasmányunkat megfilmesítik, alig győzzük kivárni a premiert. A mozi után pedig elégedetten és csalódottan is távozhatunk, attól függően, hogy mennyire közelíti a megfilmesített változat a mi korábbi elképzeléseinket. Az egy egészen más szituáció, amikor először látunk egy filmet, majd utána olvassuk el a forgatókönyv alapjául szolgáló könyvet. Ilyenkor ugyanis az egyes karaktereket nem (csupán) a leírások alapján képzeljük el, hanem lapozgatás közben akaratlanul is meg-megjelenik előttünk az őket játszó színészek arca.

A fent említetteken kívül az olvasás remek unaloműző is. Ráadásul nem kell feltétlenül nyomtatott könyvet magunkkal hordoznunk, hiszen rengeteg olvasmány elérhető digitális formában. Sőt, vannak kifejezetten olyan írások, melyekből csak E-book jelent/jelenik meg.

Arra, hogy valaki egyáltalán nem szokott olvasni, nem lehet kifogás. Olykor-olykor azért egy-egy cikk vagy novella csak belefér még a legelfoglaltabb emberek életébe is.