Mert adni jó

2020. ápr. 07. Szűrös Ivett

A napi megélhetés emberek milliónak okoz gondot világszerte. Rezsiköltség, étkezés, gyógyszerek, mellé még váratlan kiadások. Sokaknak rangsort kell állítani, sakkozni kell, mit is fizessenek be, mit vegyenek meg. Általában élelemre, ruhára, valamint egyéb nélkülözhető háztartási cikkekre jut a legkevesebb.

Érdekes az élet, és ahogy mondják, a legjobb forgatókönyvíró is. Vannak, akik gazdagnak, míg mások szegénynek születnek. És persze ott van a sokat emlegetett középosztály is. Ám az élet ennél sokkal bonyolultabb. A statisztikák szépen besorolják az embereket az egyik vagy a másik rétegbe, ezek az adatok azonban csak közelítik a valóságot, teljes mértékben úgysem tudják visszaadni azt.

Az egyes kultúrákat, nemzeteket összehasonlítva is eltéréseket tapasztalhatunk. Mást jelent például a szegénység egy kevésbé fejlett afrikai országban, mint egy úgynevezett jóléti társadalomban, ahol a szociális háló valamennyire enyhít a (leg)szegényebbek mindennapi gondjain.

Azt bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy adományokra, adományozókra mindig szükség lesz. Épp ezért, aki csak teheti, annak a lehetőségeihez mérten illik segíteni. Nem kell nagy dolgokra gondolni. A használt, de még jó állapotú holmikat szívesen veszik az alapítványok és a családsegítő szolgálatok is. Ha pedig meg akarunk bizonyosodni afelől, tényleg jó helyre kerülnek-e az általunk felajánlott dolgok, akkor személyesen is átadhatjuk azokat rászoruló családoknak.

De mit is adjunk? A válasz egyszerű: bármit, amire nekünk már nincs szükségünk, de még használható állapotban van, és ha szorult helyzetben lennénk, mi is örömmel fogadnánk. Így könyveket, ruhákat, játékokat, de akár bútorokat is felajánlhatunk a rászorulóknak. Amennyiben kiválogattuk, rendszereztük a még jó állapotú dolgainkat, érdemes felvenni a kapcsolatot a legközelebbi alapítvánnyal vagy rászoruló családdal/családokkal, szükségük van-e az általunk felajánlani kívánt adományra, illetve van-e elég helyük a tárolásra.

Ha egy kicsit jobban megy a sorunk, akkor a használt holmik mellett/helyett tartós élelmiszert, higiéniai termékeket, tisztítószereket is vásárolhatunk azok számára, akik ezekben hiányt szenvednek.

Talán a pénzadomány az egyik legjobb segítség, mert abból azt vehet a rászoruló, amire valóban szüksége van. Ezzel azonban vigyázni kell, hiszen rengeteg a csaló, aki kihasználja a jóhiszemű és segíteni akaró embereket.

Sokan elfeledkeznek arról, hogy az adójuk 1+1%-át felajánlják. Ez nekünk semmibe sem kerül, mégis sok alapítvány számára nagy segítséget jelent bármekkora összegről is legyen szó.

Aki lehetőségeihez mérten (akár önkéntességgel) segít másokon, az megtapasztalhatja, miért is mondják azt, hogy kapni jó, de adni még jobb.